Skip to main content

Dotsoft: Τι δείχνει το πρώτο 6μηνο στο Χρηματιστήριο

Επί προσωπικού: Ο Αναστάσιος Μάνος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Dotsoft από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Το πρώτο εξάμηνο στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπλήρωσε αισίως η μετοχή της Dotsoft, της εταιρείας πληροφορικής από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί την τελευταία χρονικά προσθήκη στην ΕΝ.Α.

Η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης ανέρχεται στα 13,2 εκατ. ευρώ έναντι της αρχικής αξίας των 12 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή έχει καταγράψει σωρευτική άνοδο της τάξης του 10% μέσα στο διάστημα Αυγούστου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, καθώς από τα 3,85 ευρώ βρίσκεται πλέον στα 4,24 ευρώ.

Ο όγκος των συναλλαγών, όπως είναι εύλογο, είναι σχετικά περιορισμένος, με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος για το 2024 να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ. Από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης έχουν συνολικά διακινηθεί 667.260 τεμάχια, συνολικής αξίας 2,6 εκατ. ευρώ, μέσω 61 διαφορετικών πράξεων.

Αναστάσιος Μάνος

Βασικός μέτοχος και εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Αναστάσιος Μάνος, ο οποίος ελέγχει το 53,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Giano Giuseppe της Euroxx Χρηματιστηριακή κατέχει το 15,8%, ο Θανάσης Κατσέλης το 10,5%, ο Ιωάννης Χατζηκώστας το 9,4% και ο Σταύρος Στραβοπόδης το 5%. Οι «5», επομένως, ελέγχουν συνολικά το 93,8% της εισηγμένης.

Ο στόχος της «βιτρίνας»

H Dotsoft ιδρύθηκε το 2000 και έως το 2010 λειτουργούσε με καθεστώς ομόρρυθμης εταιρείας, προτού μετασχηματιστεί σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Σήμερα, έχοντας μπει στον προθάλαμο του Χρηματιστηρίου, φιλοδοξεί να ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα των υπόλοιπων τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες έχουν «μεταπηδήσει» από την ΕΝ.Α. στην Κύρια Αγορά, αποκτώντας περίοπτη θέση στη «βιτρίνα» της χρηματιστηριακής αγοράς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες αφορούσαν το α’ εξάμηνο του 2023, ο τζίρος της Dotsoft ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, το μικτό κέρδος σε 0,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA σε 0,3 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως έχει ενημερώσει η διοίκηση, από φέτος αναμένεται σημαντική βελτίωση των παραπάνω μεγεθών, λόγω των πολλών νέων έργων με ορίζοντα υλοποίησης τόσο το α’ εξάμηνο του 2024, όσο και το τέλος του 2023.

Από το 2012 στο «τιμόνι»

Όσον αφορά τον κ. Μάνο, ο οποίος κατέχει μετοχές αξίας 6,3 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο «τιμόνι» της Dotsoft από τον Σεπτέμβριο του 2012 και μετρά περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση και υλοποίηση έργων πληροφορικής.

Πριν τη μεταμόρφωση της Dotsoft σε Ανώνυμη Εταιρεία το 2010, είχε εργαστεί στις Tredit και Infotrip. Μέχρι και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ο κ. Μάνος διέθετε μετοχική παρουσία και στις -επίσης εταιρείες πληροφορικής- Noveltch, Comitech και Opsis Research.