Skip to main content

Άβαξ: Ξεκίνησε η κατασκευή των τριών νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δωρέα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Τέλη 2026, αρχές 2027 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τα 3 νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, συνολικής αξίας 443 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) που κατασκευάζει η Άβαξ, για λογαριασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει μόνο επιχειρηματικό – οικονομικό ενδιαφέρον αλλά πρωτίστως κοινωνικό καθώς αφορά σε νέες νοσοκομειακές μονάδες (γενικό νοσοκομείο σε Κομοτηνή και Σπάρτη, παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη) που θα λειτουργήσουν με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και κτίρια σχεδιασμένα να είναι ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Ειδικότερα, για το νοσοκομείο της Κομοτηνής έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εκσκαφές  και προσεχώς τα έργα προχωρούν σε επόμενη φάση. Οι εκσκαφές ξεκίνησαν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Σπάρτη αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες (σε αυτή τη μονάδα απαιτείται ανακαίνιση και υφιστάμενων εγκαταστάσεων, κατεδάφιση του μισού κτιρίου και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες στο υπόλοιπο τμήμα).

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης, ειδικότερα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2026 (έχει μπει ως στόχος ο Νοέμβριος), το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2027 και το νοσοκομείο Σπάρτης τον Φεβρουάριο του 2027. Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο, λίγο άνω των 200 εκατ. ευρώ, είναι η μονάδα στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή το αντίστοιχο νούμερο είναι περί τα 135 εκατ. και στην Σπάρτη περίπου 100 – 105 εκατ. ευρώ.

Οι 3 νοσοκομειακές μονάδες υλοποιούνται με σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Renzo Piano, όπως άλλωστε και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Νέο Φάληρο. Ολόκληρος ο φέρων οργανισμός των 3 κτιρίων, από το ισόγειο και πάνω, θα είναι ξύλινος (δοκάρια, κολώνες κ.α.). Είναι η πρώτη φορά, όπως λέγεται στην αγορά, που νοσοκομειακές μονάδες προχωρούν με τέτοιο σχεδιασμό που θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητικός.

Η δωρεά των τριών νοσοκομείων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που χρηματοδοτείται από το ΙΣΝ.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος Άβαξ έχει ανεκτέλεστο έργων 3,5 δις., σύμφωνα με όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκησή του, με αφορμή την επίσκεψη των εξειδικευμένων περί τα κατασκευαστικά δημοσιογράφων στα έργα της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Εκτός από τα τρία νοσοκομεία και το Μετρό η Άβαξ έχει αναλάβει την κατασκευή σταθμού ενέργειας στη Ρουμανία (673,5 εκατ. ευρώ), το οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα (207 εκατ. ευρώ) και έχει μειοδοτήσει στον διαγωνισμό για τον αυτοκινητόδρομο Ιωάννινα – Κακκαβιά.

Επίσης συμμετέχει στο ΣΔΙΤ για την κατασκευή της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης (FlyOver), στο έργο Πάτρα – Πύργος, κατασκευάζει τις υποδομές του Ελληνικού (υπογειοποίηση της Ποσειδόνως κ.α.), ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να αναλάβει και την κατασκευή του Vouliagmenis Mall επίσης στο Ελληνικό.