Skip to main content

Η επιτυχία του ΔΑΑ ανοίγει τον δρόμο για νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο

Πηγή: Χρηματιστήριο Αθηνών
Η εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν πανηγυρική

Το «αποτύπωμα» της μεγαλύτερης έκδοσης των 18 τελευταίων ετών στο ταμπλό του Χ.Α.

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Κομβική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και για την ίδια την εταιρεία, που στέλνει ένα μήνυμα για τη δυναμική ανάπτυξής του, αποτελεί η είσοδος στο ταμπλό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας των 18 τελευταίων χρόνων στο Χ.Α είναι αυτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η κεφαλαιοποίηση του οποίου ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ. Η ζήτηση, μάλιστα, είναι τέτοια, που δεν αποκλείεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι έκτακτη αύξηση των μετοχών του ΔΑΑ στο ταμπλό του Χ.Α.

Χθες, η εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν πανηγυρική, με την παρουσία της κυβέρνησης, της διοίκησης και των στελεχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, «χτύπησε» το κουδούνι της έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά.

Ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, επεσήμανε ότι η είσοδος του ΔΑΑ στη χρηματιστηριακή αγορά είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία, το Χ.Α. και την ελληνική οικονομία, αλλά αποτελεί και μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση των 18 τελευταίων ετών, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 2,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Παράσχης τόνισε ότι η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ορόσημο στην πορεία του από το 1996, που ξεκίνησε από μηδενική βάση με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε ότι ο ΔΑΑ θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, δημιουργώντας αξία στους μετόχους του και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, υπογραμμίζοντας ότι κατατάσσεται στα πλέον αναγνωρισμένα και βραβευμένα διεθνώς αεροδρόμια.

«Ιστορική στιγμή»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε την είσοδο του ΔΑΑ στο Χ.Α. ως μεγάλη επιτυχία, τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, και ως μια ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας.

Τόνισε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 785 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του ΔΑΑ και μιας σειράς άλλων αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Αττική Οδός κ.ά.) αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία που προσελκύει επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη, αποφέροντας οφέλη προς όλους και κυρίως στους ασθενέστερους πολίτες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς με τη μείωση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της κεφαλαιαγοράς.

«Αναπτυξιακή δυναμική»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και αποκτά εξωστρέφεια, στηριζόμενη στις επενδύσεις.

«Η αναπτυξιακή δυναμική του ΔΑΑ καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του για την Ελλάδα και επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «το ύψος των προσφορών και το τίμημα αποτυπώνουν την αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ, τη στρατηγική του σημασία για την Ελλάδα και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αερολιμένα συνεχίζονται, προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα του αεροδρομίου να φιλοξενεί περισσότερα αεροσκάφη και επιβάτες, με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών σε 50 εκατομμύρια επιβάτες -ετησίως- έως το 2046.

Όπως συμπλήρωσε, τα πέντε τελευταία χρόνια ο ΔΑΑ έχει προσθέσει 69 νέους προορισμούς και νέες συνεργασίες με 32 αεροπορικές εταιρείες. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, επεσήμανε την υψηλή αξία που υπάρχει στο ΔΑΑ, τονίζοντας ότι η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας προσφοράς οφείλεται στην ποιότητα της εταιρείας και στο άξιο management.

Σημείωσε δε ότι η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών στη δημόσια προσφορά του ΔΑΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και «ελπίζουμε να είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των ξένων για την Ελλάδα». Η πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, επισήμανε ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ αναβαθμίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά, και θα αποτελέσει αρχή για είσοδο στο Χ.Α. και άλλων εταιρειών ανάλογου μεγέθους.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα σημαντική και υπενθύμισε ότι το Υπερταμείο παραμένει μέτοχος του ΔΑΑ με 25%.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές, με αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης να οριστεί στο ανώτατο όριο του εύρους, που είχε τεθεί στα 7 με 8,2 ευρώ.

Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ. Στην ελληνική δημόσια προσφορά υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών, με τη ζήτηση να αποτελεί ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αφότου η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας τέλος στη δεκαετή κρίση, όπως είχε σημειώσει το πρακτορείο Bloomberg.

Μετοχές από την ελληνική δημόσια προσφορά του ΔΑΑ απέκτησε και το Υπερταμείο. Ειδικότερα, του χορηγήθηκε προνομιακή κατανομή σε ποσοστό 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, δηλαδή 1.500.000 μετοχές, για τις οποίες κατέβαλε 12,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να τις αποκτήσει (8,2 ευρώ ανά μετοχή). Το Υπερταμείο κατείχε το 25% του ΔΑΑ και με τη νέα τοποθέτηση το ποσοστό του ανέβηκε στο 25,5%