Skip to main content

«Κτήμα Άλφα»: Νέα επένδυση 7 εκατ. ευρώ – Αύξηση εξαγωγών το 2023

Ο κύκλος εργασιών του 2023 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 14 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. το 2022

Με νέα επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ στην έδρα του στο Αμύνταιο Φλώρινας συνεχίζει το επενδυτικό του «κρεσέντο» το «Κτήμα Άλφα», που ολοκλήρωσε το 2023 με νέα αύξηση εξαγωγών.

Η νέα επένδυση, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των δυο ιδρυτών της εταιρείας, Άγγελος Ιατρίδης, είναι ενταγμένη στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορά σε παρεμβάσεις τόσο στον αμπελώνα, όσο και σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του οινοποιείου της εταιρείας, με στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων.

Στο μεταξύ, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι ολοκληρώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7,1 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία νέου – «βαρυτικού» (σ.σ. χωρίς μηχανικά μέσα) και βιοκλιματικού οινοποιείου. Η εν λόγω μονάδα θα λειτουργήσει υπό νέο νομικό σχήμα και θα παράγει οίνους βάσει συνεργασίας με ομάδα παραγωγών Ξινόμαυρου της ζώνης του Αμυνταίου που θα φέρουν νέα ετικέτα. Οι οίνοι της συγκεκριμένης μονάδας θα στοχεύσουν στις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως και σε αλυσίδες εστιατορίων του εξωτερικού.

Το 2023, σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την παραγωγή της εταιρείας, παρά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, στην οποία συνεχίστηκε η άνοδος των πωλήσεων και δη των εξαγωγών. Ο κύκλος εργασιών του 2023 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 14 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. το 2022, με τις εξαγωγές – σημειωτέον – να αυξάνουν το ποσοστό τους επί των συνολικών πωλήσεων στο 30% έναντι 22% την προηγούμενη χρονιά. Κύριες αγορές εξαγωγών του Κτήματος Άλφα είναι η βόρεια Αμερική – τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς, όπως επίσης η Γερμανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Εξέλιξη που  έδωσε σημαντική ώθηση στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας το 2023, όπως σημειώνει ο κ. Ιατρίδης, ήταν η είσοδος των οίνων της στα business 1st class και στα United lounge της αεροπορικής εταιρείας United Airlines σε όλο τον κόσμο.

Το Κτήμα Άλφα ιδρύθηκε το 1997 από τον Μάκη Μαυρίδη-έμπειρο αμπελουργό και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε τον Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί. Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος ΑΛΦΑ βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα.