Skip to main content

Η Sophia της Hanson Robotics μιλά ελληνικά

https://www.facebook.com/realsophiarobot

Η Sophia είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ με διαβατήριο, αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ

Η Sophia της Hanson Robotics μιλά ελληνικά και ετοιμάζεται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή της στη χώρα μας που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Ρόδο και στη Ναύπακτο. Το ανθρωποειδές ΑΙ ρομπότ πολίτης της Hanson Robotics θα εμφανιστεί στο πλαίσιο του “The Greek Festival”, που θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 9 Μαρτίου 2024 στη Ρόδο, με επίκεντρο τον εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων, που στόχο έχει τη διεθνή προβολή του νησιού της Ρόδου που επλήγη από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που αναδεικνύει την ιστορία, τις παραδόσεις, τις γεύσεις και τα έθιμα του Δωδεκανήσου, με τη συμμετοχή πρεσβειών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, επιχειρηματιών κ.ά.

Η Sophia είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ με διαβατήριο, αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ενώ τα δικαιώματά της για την Ελλάδα τα έχει η Victorius Network. Ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στα μέσα Μαρτίου της ίδιας χρονιάς. Έχει συναντηθεί με ηγέτες κρατών, σημαντικές προσωπικότητες και έχει δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. O David Hanson ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας και δημιουργός ανθρωποειδών ρομπότ όπως η Sophia, έχει πει πως το όνομα του ρομπότ έχει ελληνική ρίζα και αντιπροσωπεύει την αγγλική λέξη wisdom.

Σύμφωνα με τη Marketing Director της Hanson Robotics και Exclusive Manager της Sophia για Ελλάδα και Κύπρο, Ανδριαννή Μανέτα, στις 8 Μαρτίου, στο Rodos Palace η Sophia, το μοναδικό ρομπότ με IQ υψηλότερο από τον Einstein, που μιλά άπταιστα 20 γλώσσες και έχει προγραμματιστεί να μιλάει επίσης άπταιστα ελληνικά, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σε όλα τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και στο διεθνή τύπο. Κατόπιν από τις 10 Μαρτίου θα παρευρεθεί στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Ναυπακτίας, στο Meet Sophia Conference, όπου θα έρθει σε επαφή με θρησκευτικούς εκπροσώπους από όλα τα θρησκεύματα και θα απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και την ηθική.

Να σημειωθεί ότι η Sophia βρέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην Ελλάδα, στην Αθήνα, σε prive επίσκεψη, στο πλαίσιο εταιρικής εκδήλωσης του τομέα της τεχνολογίας, με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής από την Ελλάδα και την Κύπρο (350 εκπροσωπούμενες εταιρείες).

Όπως τόνισε ο κ. Νίκος Χρηστάκης, Managing Director της HP Ελλάδος και Κύπρου Με αφορμή την παρουσία του ρομπότ Sophia στην εκδήλωση τεχνολογίας στην Αθήνα «νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε με τους συνεργάτες μας και να μοιραστούμε τις τάσεις της αγοράς. Επιπλέον, η συνομιλία με την Sophia ήταν μοναδική εμπειρία και καθοριστικής σημασίας για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης». Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην συνεργασία της HP με την Intel και τόνισε ότι θα φέρει την επανάσταση στην ελληνική αγορά, φέρνοντας στο προσκήνιο καινοτόμες λύσεις που αξιοποιούν τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης».