Skip to main content

Δ. Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Να ξεβολευτούν επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Τα συμπεράσματα έρευνας του ΣΕΒ για τις κινήσεις που θα καταστήσουν βιώσιμους τους ρυθμούς ανάπτυξης

Επιχειρήσεις και δημόσια διοίκηση θα πρέπει να «ξεβολευτούν» για να επιταχυνθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, προκειμένου οι ρυθμοί ανάπτυξης να καταστούν βιώσιμοι.

Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, κατά την παρουσίαση της έρευνας του Συνδέσμου «Business Pulse – Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ένα άλμα προς τα μπροστά είναι εφικτό και θα ωφελήσει όλους μας. Είναι στο χέρι μας, αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣEB σε δηλώσεις του πριν από την παρουσίαση της έρευνας του Συνδέσμου. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για επιτάχυνση των αλλαγών. Αρχικά, ο ισχυρός άνδρας του ΣΕΒ, κατά την παρουσίαση, επισήμανε ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στον ασυνήθιστο ρόλο να αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής». Και συνέχισε: «Η ετήσια έρευνα καταγράφει πρόοδο και συγκρατημένη αισιοδοξία. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για επιτάχυνση αλλαγών από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Οι επιχειρήσεις έχουν συνείδηση για την ανάγκη αυτοβελτίωσης. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη τόλμη σε θέματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η μείωση της γραφειοκρατίας, η μείωση του κόστους της ενέργειας, η μείωση της φορολόγησης των στελεχών και κυρίως η βελτίωση των δεξιοτήτων». Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, ώστε να πετύχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισε.

Αναλυτικότερα, τα βασικά ευρήματα της φετινής έρευνας του ΣΕΒ, όπως παρουσιάσθηκαν από τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, δρ. Γιώργο Ξηρογιάννη, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

* Οικονομία και επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης (το 28% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλή και το 53% των επιχειρήσεων κρίνει πως η οικονομική τους κατάσταση σήμερα είναι καλή).

* Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένουν αναγκαίες (στις βελτιώσεις που χρειάζεται η χώρα: το 67% των επιχειρήσεων θέλει περισσότερη διαφάνεια & αντιμετώπιση διαφθοράς, 67% μεγαλύτερη φορολογική ανταγωνιστικότητα, 54% σύγχρονη λειτουργία δημόσιας διοίκησης, 52% φορολογική ανταγωνιστικότητα για την εργασία, και το 52% αποτελεσματική λειτουργία θεσμών. Στις απαραίτητες βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις το 64% θέτει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το 54% ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, το 44% την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το 42% τον περιορισμό της πολυνομίας, και το 40% χρηματοδοτικά εργαλεία & επενδυτικά κίνητρα).

* Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την ανάγκη αυτοβελτίωσης (το 59,9% την εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, το 41,3% την ψηφιοποίηση της λειτουργίας και των διαδικασιών, το 35,8% την ανάπτυξη νέων αγορών, και το 30% δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών R&D).

* Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητά τους ενισχύεται επενδύοντας στον ανθρώπινο παράγοντα (το 84% αναγνωρίζει τη φορολόγηση της εργασίας ως «το μεγαλύτερο εμπόδιο στη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων»).

* Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μετασχηματίσει την εργασία και την παραγωγή αλλά λίγες επιχειρήσεις επενδύουν ή σκοπεύουν να το κάνουν (το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ΤΝ θα αναβαθμίσει το ανθρώπινο δυναμικό, το 20% των επιχειρήσεων θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον, και μόλις το 12% επενδύει ήδη στην ΤΝ).

* Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει σημαντικό ρόλο, αλλά παραμένει σύνθετο εγχείρημα. Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης και στρατηγικής (το 52% των επιχειρήσεων δεν είναι ενημερωμένο και το 40% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να το εντάξει στη στρατηγική του δράσεις βιωσιμότητας).

* Το ζήτημα του κόστους ενέργειας αναδεικνύεται ως η μεγάλη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και ζητείται παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας.

* Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι η κρίσιμη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Είναι πλέον η κατηγορία που εμφανίζεται αντιμέτωπη με τις σημαντικότερες προκλήσεις, παρότι η πορεία τους διαφαίνεται θετική.

Ακόμη, μεταξύ των βασικών μηνυμάτων της έρευνας του ΣΕΒ περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης στις αναπτυξιακές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής.
  • Οι επιχειρήσεις δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
  • Για να γίνει ένα άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να αντιμετωπιστούν παλιές και νέες προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την πολιτεία.
  • Οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν πως πρέπει να εξελιχθούν ακόμα πιο γρήγορα, να γίνουν πιο προδραστικές και να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές αλλαγές και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Το κράτος βελτιώνεται, αλλά πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στις μεταρρυθμίσεις, αφαιρώντας στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Έρευνα ΣΕΒ: Πώς βλέπουν το μέλλον οι ελληνικές επιχειρήσεις – Ποιες αλλαγές ζητούν

Για 7η χρονιά

Η έρευνα, που υλοποιήθηκε από τον ΣΕΒ για έβδομη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία της εταιρείας ερευνών MRB, εντόπισε και ανέλυσε τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων, από τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τις εξωγενείς κρίσεις, που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Η φετινή έρευνα «Business Pulse» δεν καταγράφει μόνο τη γνώμη των επιχειρήσεων σε θέματα που απασχολούν το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη δύο νέων ενοτήτων. Στην πρώτη, με τίτλο «Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον», αναλύεται σε βάθος ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της οργάνωσης και τον εκσυγχρονισμό της εργασίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, εν όψει και των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών.

Στη δεύτερη νέα ενότητα, με θέμα τη «Δημιουργία ενός Βιώσιμου Μέλλοντος», αποτυπώνονται οι απόψεις και ο βαθμός ενημέρωσης των επιχειρήσεων σε θέματα βιώσιμης /πράσινης ανάπτυξης