Skip to main content

Safesize: Η ελληνική startup που μας μαθαίνει να φοράμε… παπούτσια

O Άγγελος Σταυράκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Safesize, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Άγγελος Σταυράκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Safesize, με αφορμή τη βράβευσή του από το ΕΒΕΑ ως «Νέος Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2023».

«Το 2023 ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για εμάς. Εξασφαλίσαμε μια χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ από Ολλανδούς, Έλληνες, Ιάπωνες και Αυστριακούς επενδυτές που μας βοηθούν στην γεωγραφική επέκταση αλλά και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ανοίξαμε το γραφείο μας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αλλά ενεργοποιηθήκαμε στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, αυξήσαμε κατά 15 χώρες τις αγορές μας, είμαστε αυτή τη στιγμή σε 60 χώρες και η λύση μας χρησιμοποιείται από περίπου 5 εκατ. καταναλωτές κάθε χρόνο» ανέφερε.

Περιγράφοντας την startup εταιρεία του ο κ. Σταυράκης επεσήμανε ότι πρόκειται για «μια εταιρεία τεχνολογίας που βοηθά τους καταναλωτές να βρουν το κατάλληλο μοντέλο και μέγεθος παπουτσιού, είτε στα φυσικά καταστήματα είτε online. «Έχουμε αναπτύξει μια μοναδική τεχνολογία, έναν τρισδιάστατο πελματογράφο που σκανάρει τα πόδια σε 2 δευτερόλεπτα… σκανάρουμε όλα τα παπούτσια του κόσμου, σκανάρουμε τις εσωτερικές διαστάσεις κάθε παπουτσιού, κάθε μεγέθους σε όλο τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε με όλες τις εταιρείες παπουτσιών και σκανάρουμε 2 εκατ. παπούτσια. Είμαστε η μοναδική εταιρεία που έχει αυτά τα στοιχεία, στοιχεία που δεν έχουν ούτε οι retailers ούτε τα μεγάλα brands… Η αγορά του παπουτσιού είναι 350 δισ. και ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι online retailers είναι οι επιστροφές και στα φυσικά καταστήματα οι πωλήσεις, εμείς βοηθάμε και στα δύο, αύξηση πωλήσεων, μείωση επιστροφών».

Σε σχέση με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και για το ανθρώπινο δυναμικό σχολίασε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει φανταστικό ταλέντο, εργατικότητα, φιλότιμο σε κόστος πολύ πιο ανταγωνιστικό από χώρες του εξωτερικού. Βρήκαμε ένα πολύ πρόσφορο έδαφος. Δεν περίμενα αυτό το πραγματικά φιλόξενο τοπίο στην Ελλάδα, με λίγη γραφειοκρατία, ευκαιρίες χρηματοδότησης … Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι επίκεντρο για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους οι οποίες έχουν παγκόσμιο προσανατολισμό. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για την ελληνική επιχειρηματικότητα, τη νεανική και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και πιστεύω πάρα πολύ στο ελληνικό ταλέντο».

Τέλος για την νέα τεχνολογική τους δημιουργία, ο κ. Σταυράκης περιέγραψε τον «Έξυπνο αυτόνομο ηλεκτρονικό πωλητή». «Φανταστήκαμε στη Safesize πώς θα είναι ο ιδανικός πωλητής σε ένα φυσικό κατάστημα. Εμείς λοιπόν σκεφτήκαμε ένα εργαλείο που να μπορεί να εξυπηρετεί τον τελικό καταναλωτή όταν οι πωλητές του καταστήματος δεν έχουν τον χρόνο. Άρα φανταστήκαμε έναν πωλητή που έχει όλες τις γνώσεις για τα παπούτσια, που μπορεί να σκανάρει το πόδι του πελάτη, να κάνει ερωτήσεις, να δημιουργήσει το ψηφιακό του προφίλ και να του προτείνει παπούτσια που βρίσκονται στην αποθήκη του καταστήματος διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Ο στόχος μας είναι να συμπληρώσει (σ.σ. τους εργαζόμενους στα φυσικά καταστήματα), εμείς δεν φανταζόμαστε φυσικά καταστήματα χωρίς ανθρώπινο στοιχείο».