Skip to main content

HIG: Βήμα για την μεγάλη επένδυση σε logistics στον Ασπρόπυργο

Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη χορήγηση των κινήτρων των στρατηγικών επενδύσεων

Τη χορήγηση των κινήτρων που δίδονται στις επενδύσεις με τον χαρακτηρισμό «στρατηγικές» στην ΣΤΡΙΜ Αναπτύξεις, εταιρία του επενδυτικού κεφαλαίου HIG, η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία συγκροτήματος εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και διαμετακομιστικού εμπορίου στον Ασπρόπυργο, ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα προς την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου υπό την ονομασία, Hull Logistics Park, συνολικού προϋπολογισμού 244,1 εκατ. ευρώ, με την μετατροπή του πρώην χαλυβουργείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal).

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και όπως σημειώνεται τα κίνητρα είναι η ταχεία αδειοδότηση του άρθρου 9 του ν. 4864/2021 και η διαδικασία χωροθέτησης του άρθρου 7 του ν. 4864/2021, με την επισήμανση ότι τα επιμέρους περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα του επενδυτικού σχεδίου καθώς και τα ειδικότερα αιτήματα του επενδυτή θα κριθούν περαιτέρω και θα εξειδικευθούν κατά το στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Η έγκριση δίνεται «με το όρο της προηγούμενης εξασφάλισης της ιδιοκτησίας ή της χρήσης των οικοπέδων εντός των οποίων δηλώθηκε από τον επενδυτικό φορέα ότι θα υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο Hull Logistics Park».

Επίσης, ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 15 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα εξασφαλιστεί ως εξής: Ποσό που αναλογεί στο 12,3% του προϋπολογισμού, δηλαδή, 29,9 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την μητρική εταιρεία H.I.G. Europa Realty Partners ΙΙ L.P, μοναδική μέτοχο του επενδυτικού φορέα, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά το 1/3 του ανωτέρω ποσού και μέσω της παροχής δανείου για το υπόλοιπο ποσό. Το υπόλοιπο ποσό, 214,1 εκατ. ευρώ (87,7% του προϋπολογισμού) θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση το ποσό των κεφαλαίων ανά πηγή χρηματοδότησης θα καθοριστεί ακριβώς με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και θα υπολογιστεί στο πραγματικό κόστος αυτού.

Από το σύνολο της επένδυσης (244,1 εκατ. ευρώ όπως προαναφέραμε), τα 71,7 εκατ. αφορούν επενδύσεις σε αποθήκες, 8,9 εκατ., σε γραφεία αποθηκών, 25,2 εκατ. σε εμπορικά γραφεία, 30,2 εκατ. σε πάρκινγκ, 45 εκατ. σε ανάπλαση λιμένα, για λοιπούς χώρους θα διατεθούν 15 εκατ. ευρώ, ενώ αλλά κατασκευαστικά κόστη εκτιμώνται σε 48 εκατ. ευρώ.