Skip to main content

Πεθαίνοντας στην Amazon: 7.000 δολάρια πρόστιμο για την ζωή ενός 20χρονου

REUTERS/Eduardo Munoz

Ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων στις αποθήκες του δεύτερου μεγαλύτερου ιδιώτη εργοδότη της Αμερικής, το 2021 - "Sυστηματικά υποδηλωμένα" τα ποσοστά τραυματισμών

Το απόγευμα της 8ης Μαΐου, ο 20χρονος Κάες Γκρούσμπεκ ενώ , προσπαθούσε να απομακρύνει ένα εμπόδιο από εναέριο μεταφορέα δεμάτων στο κέντρο διανομής της Amazon στο Fort Wayne της Ιντιάνα, προσέκρουσε στον ταινιόδρομο και παγιδεύτηκε στο μηχάνημα, σύμφωνα με την έκθεση ασφαλείας Πέθανε από θλαστικά τραύματα.

Έπειτα από έρευνα 11 εβδομάδων, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Ιντιάνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Amazon απέτυχε να εξασφαλίσει ένα χώρο εργασίας “απαλλαγμένο από αναγνωρισμένους κινδύνους που προκαλούσαν ή ήταν πιθανό να προκαλέσουν θάνατο” .

Η ποινή; Πρόστιμο 7.000 δολαρίων, το ανώτατο όριο στην Ιντιάνα.

Η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης της Αμερικής, υποβάλλεται σε έναν πρωτοφανή έλεγχο για το υψηλό ποσοστό τραυματισμών στις αποθήκες της, καθώς πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια.

Αλλά περιπτώσεις όπως αυτή του Γκρούσμπεκ αποκαλύπτουν την περιoρισμένη δυνατότητα των πολιτειακών και ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών ασφαλείας να επιβάλλουν αποτελεσματικές κυρώσεις ή την εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας σε ισχυρές εταιρείες όπως η Amazon, η οποία πραγματοποίησε κέρδη 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο.

“Δεν υπάρχει αποτελεσματική ποινή”

“Επτά χιλιάδες δολάρια για το θάνατο ενός 20χρονου; Τι θα κάνει αυτό στην Amazon;” δήλωσε ο Στίβεν Βάγκνερ, δικηγόρος της Ιντιάνα, ο οποίος έχει συνηγορήσει υπέρ πιο φιλικών προς τους εργαζόμενους νόμων στην πολιτεία. “Δεν υπάρχει αποτελεσματική ποινή  για έναν εργοδότη όπως η Amazon ώστε να αλλάξει το εργασιακό του περιβάλλον για να το κάνει πιο ασφαλές”.

Το 2021, εργαζόμενοι της Amazon έπεσαν θύματα σοβαρών τραυματισμών σε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι άλλοι εργαζόμενοι στον ίδιο κλάδο, σύμφωνα με την Washington Post, αν και η εταιρεία αμφισβήτησε τα στοιχεία και δήλωσε ότι το ποσοστό ασφαλείας της έχει έκτοτε βελτιωθεί.

Οι πιο ανεπαρκείς δικλείδες προστασίας των εργαζομένων

Η Ιντιάνα έχει μερικές από τις πιο ανεπαρκείς δικλείδες προστασίας των εργαζομένων στη χώρα, σύμφωνα με πρώην ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Η πολιτεία όχι μόνο περιορίζει τα πρόστιμα για σοβαρές παραβάσεις στα 7.000 δολάρια, αλλά απαγορεύει στις οικογένειες να υποβάλουν αγωγή σε αστικό δικαστήριο – ακόμη και σε περιπτώσεις όπως αυτή του Γκρούσμπεκ, όπου οι κρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εταιρεία θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει το θάνατο.

Αίτημα αποζημίωσης από την μητέρα του

Ο Γκρούσμπεκ πέθανε 10 ημέρες πριν από τα 21α γενέθλιά του, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρκίνο του στομάχου, αφήνοντας τη μητέρα του, μόνη της.

Η γυναίκα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα την Washington Post, καθώς η πολιτεία επεξεργάζεται την αίτηση αποζημίωσής της. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ιντιάνα, θα μπορούσε να δικαιούται τα δύο τρίτα των μισθών του γιου της για 10 χρόνια, καθώς και τα έξοδα κηδείας, αν μπορέσει να αποδείξει ότι ήταν τουλάχιστον εν μέρει εξαρτημένη από αυτόν.

Ο 20χρονος δεν ήταν ο πρώτος εργαζόμενος, θύμα εργατικού δυστυχήματος της Amazon  Το 2017, ένας 59χρονος άνδρας καταπλακώθηκε μέχρι θανάτου από περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα σε αποθήκη της Amazon στο Πλέινφιλντ. Ο επιθεωρητής υγείας της Ιντιάνα που διερεύνησε το περιστατικό διαπίστωσε αρχικά ότι η Amazon είχε διαπράξει τέσσερις σοβαρές παραβιάσεις ασφαλείας και επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 7.000 δολαρίων για κάθε μία – συνολικά 28.000 δολάρια.

Η Amazon,αμφισβήτησε τότε τις κατηγορίες

Μαζικές έρευνες

Το θανατηφόρο ατύχημα του Γκρούσμπεκ συνέβη καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ασφαλείας σε όλη τη χώρα διεξήγαγαν μαζικές έρευνες σχετικά με τις πρακτικές ασφαλείας της εταιρείας Amazon.

Από το 2022, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ( OSHA ) έχει υποβάλει τουλάχιστον μισή ντουζίνα παραβάσεων ασφαλείας εναντίον της εταιρείας, επιβάλλοντας πρόστιμο άνω των 270.000 δολαρίων στο πλαίσιο μιας συντονισμένης αντίδρασης στα υψηλά ποσοστά τραυματισμών των εργαζομένων.

Η Amazon αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου υπεραμύνθηκε υπέρ των πεπραγμένων της φέτος το καλοκαίρι σε ακρόαση ενώπιον αξιωματούχων ασφαλείας της πολιτείας.  Εάν χάσει μπορεί να ασκήσει έφεση, μια διαδικασία που θα έπαιρνε χρόνια.

Εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες, η μία από τον γενικό εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης και η άλλη από την Επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σχετικά με το εσωτερικό ιατρικό γραφείο της Amazon, AmCare, και τα “συστηματικά υποδηλωμένα” ποσοστά τραυματισμών εργαζομένων της εταιρείας.

H έρευνα του Κογκρέσου δεν έχει  οδηγήσει μέχρι στιγμής σε κάποιο πόρισμα.

naftemporiki.gr