Skip to main content

«Καρέ του άσου» για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Εκδόσεις και επενδυτικό ενδιαφέρον τρισεκατομμυρίων συνθέτουν το σκηνικό

Διαχειριστές τριάντα τρισεκατομμυρίων  δολαρίων, θα “ανακρίνουν”  στο Λονδίνο τις ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του road show της Morgan Stanley καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο φιγουράρει πλέον με αξιώσεις στα μεγάλα σαλόνια.

Εξάλλου με δυναμισμό θα κλείσει η νέα χρονιά σε επίπεδο εκδόσεων μιας και το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει εξαιρετικά ισχυρό, για μετοχές και ομόλογα ενώ αντίστοιχα δυναμικά θα κινηθεί και η καινουρια χρονιά.

MREL

Μέσα στην εβδομάδα  αναμένεται η έκδοση ενός ακόμη ομολόγου senior στο πλαίσιο των MREL,  από την Τράπεζα Πειραιώς αυτήν την φορά, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ,  προκειμένου το πρόγραμμα τη τράπεζας να είναι χαλαρότερο το 2024 ενόψει και της αποκρατικοποίησής της.

Τρία σημεία κλειδιά για νέες επενδύσεις στις τράπεζες

Σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση της τράπεζας ας σημειωθεί πως αυτή προγραμματίζεται για τις αρχές Μαρτίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας που θα λάβουν χώρα στο τέλος Φλεβάρη, ενώ υπάρχει ήδη η προετοιμασία του ενημερωτικού της για τον σκοπό αυτόν. Εφόσον το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς που ανήκει στο ΤΧΣ καταλήξει σε ιδιώτες μιλάμε για μια έκδοση μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του πιστωτικού ιδρύματος.

Ωστόσο μέσα στην χρονιά δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη έκδοση στο πλαίσιο των MREL εκτός της Πειραιώς και της Eurobank που έχει ήδη συντελεστεί. Αλλωστε οι υποχρεώσεις για το 2024 των συστημικών τραπεζών στο πλαίσιο των MREL για το 2024 ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Εισαγωγές- αποκρατικοποιήσεις

Πέρα από τις εκδόσεις αυτές, το Φεβρουάριο αναμένεται η μεγάλη έκδοση του αεροδρομίου ύψους 1 δισ. ευρώ για την εισαγωγή του ΕΛ. ΒΕΛ. στο Χ.Α. ενώ μετά την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται και η αποκρατικοποίηση του υπολοίπου της ΕΤΕ που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΧΣ.

«Η απόβαση στο Λονδίνο»

Εν τω μεταξύ πραγματική απόβαση κεφαλαίων έχει διενεργηθεί στο Λονδίνο στο πλαίσιο του road show που θα διενεργηθεί σήμερα και αύριο υπό την αιγίδα της Morgan Stanley και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Στην εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενούνται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 30 τρισ. δολάρια και 37 από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισηγμένες στο Χ.Α.

300 διαχειριστές κεφαλαίων και 100 επενδυτικοί οίκοι θα υποβάλουν ερωτήσεις στα στελέχη των ελληνικών εταιριών και στους οικονομικούς παράγοντες που θα εμφανιστούν στο συγκεκριμένο συνέδριο.

Ας σημειωθεί πως οι Διευθύντοντες Σύμβουλοι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι παρόντες και πως εκτός από τον κλάδο των τραπεζών το συνέδριο θα εστιάσει με πολύ μεγάλες παρουσίες στην ενέργεια αλλά και στις κατασκευές.

Σε ό,τι αφορά το διεθνή οίκο  Morgan Stanley η εθνική οικονομία θα συνεχίσει να έχει σημαντική δυναμική την ερχόμενη διετία  με την ανάπτυξη να εκτιμάται σε 2,3% το 2024 και 2,4% το 2025 .

Οι πάντες αναμένουν την 1η Δεκεμβρίου να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας και η Fitch ενώ τη νέα χρονιά αναμένεται αντίστοιχα η επενδυτική βαθμίδα και από τη  Moody’s.

Στο συνέδριο το παρών θα δώσουν οι εισηγμένες:

ΑΔΜΗΕ HOLDINGS, AEGEAN AIRLINES, ALPHA BANK, EXAE, ΕΥΔΑΠ, AUSTRIACARD HOLDINGS, AUTOHELLAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, CENERGY HOLDINGS ,COCA-COLAH AG,  ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  ELVALHALCOR,  EPSILON NET,  EUROBANK ERGASIAS, FOURLIS,  ΓΕΚΤΕΡΝΑ,  ΟΠΑΠ,  OTE,  HELLENiQ ENERGY, IDEAL HOLDINGS, INTRAKAT GROUP, INTRALOT, LAMDA DEVELOPMENT, MOTOR OIL, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, NOVAL PROPERTY, OPTIMA BANK , PIRAEUS BANK,  ΟΛΠ,  PRODEA INVESTMENTS,  PROFILE SOFTWARE,  ΔΕΗ , ΣΑΡΑΝΤΗΣ,  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,  TITAN CEMENT, f VIOHALCO SA/NV