Skip to main content

Ταξίδι στον χρόνο με δύο ιστορικά αεροσκάφη που έμεναν εγκαταλελειμμένα στο Ελληνικό

Zela Aviation

Με πρωτοβουλία της Zela Aviation

Όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν αναμένεται να ξυπνήσουν δύο ιστορικά αεροσκάφη, τα οποία απέκτησε πρόσφατα η κυπριακή εταιρεία Zela Aviation.

Παρέμεναν εγκαταλελειμμένα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από το 2001, ωστόσο αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό για την ιστορία της αεροπλοΐας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόκειται για ένα BAC1-11, στα χρώματα της Ελληνικής Αεροπορίας, ένα από τα ελάχιστα αεροσκάφη αυτού του τύπου παγκοσμίως, το οποίο ανήκε για πολλά χρόνια στον στόλο της Cyprus Airways. Το αεροσκάφος, αφού συντηρηθεί, θα δοθεί ως δωρεά στον δήμο Λαυρίου, για να καταλάβει θέση δίπλα από το λιμάνι της πόλης.

Αρχική ιδέα ήταν το αεροσκάφος να μεταφερθεί στην Κύπρο, με τα ιστορικά χρώματα της Cyprus Airways, αλλά στο παρόν στάδιο η διαδικασία μεταφοράς κρίθηκε ιδιαίτερα δύσκολη.

Το Boeing που είχε αγοράσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης για την Ολυμπιακή

Το δεύτερο αεροσκάφος είναι ένα Boeing 727, το οποίο είχε αγοραστεί το 1968, από τον Αριστοτέλη Ωνάση για τον θρυλικό στόλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, αφού συντηρηθεί και ανακαινιστεί, θα φυλαχθεί μέχρι την οριστική απόφαση για τον χώρο που θα το φιλοξενήσει.

Ο πρόεδρος της Zela Aviation, εταιρείας ναύλωσης αεροσκαφών, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι αυτά τα δύο αεροσκάφη αποτελούν μέρος της ιστορίας της ελληνικής και κυπριακής αεροπλοΐας. Η έκθεση, αυτών των δύο κειμηλίων σε δημόσια θέα, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να ανακαλύψουν τον θαυμαστό κόσμο της αεροναυτικής βιομηχανίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη μεταφορά και επανασυναρμολόγηση των δύο αεροσκαφών θα αναλάβει η εταιρεία Notis Cranes.