Skip to main content

Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας – Μια βιομηχανία γεννιέται

Πόσο κοστίζει το νέο φάρμακο - Πώς δρα η ουσία - Η εκκολαπτόμενη αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια βιομηχανία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.

Το πράσινο φως για την κυκλοφορία φαρμάκου της Eli Lilly, κατά της παχυσαρκίας άναψε σήμερα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Η τιρζεπατίδη δραστική ουσία του φαρμάκου, έχει ήδη εγκριθεί από τον Μάιο του 2022. για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 με την ονομασία Mounjaro

Η νέα έγκριση του FDA σημαίνει ότι οι ενήλικες που έχουν παχυσαρκία ή είναι υπέρβαροι με τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το βάρος μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά, για τη διαχείριση του χρόνιου βάρους, με την ονομασία Zepbound,

Το Zepbound αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους και θα έχει τιμή καταλόγου περίπου 1.060 δολάρια για τη χορήγηση ενός μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eli Lilly.

Πριν από την έγκριση, πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούσαν την τιρεζεπατίδη για απώλεια βάρους σε μια φρενίτιδα ζήτησης των φαρμάκων Wegovy και Ozempic, χωρίς συνταγογράφηση.

Η αρχή μιας βιομηχανίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Η έγκριση εδραιώνει την Eli Lilly ως έναν  σημαντικό ανταγωνιστή της Novo Nordisk στην εκκολαπτόμενη αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια βιομηχανία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030.

Η αυξημένη χρήση των φαρμάκων έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν μια σειρά από βιομηχανίες.

Η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου 650 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως και περίπου το 40% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ.

“Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να συνδεθούν με ορισμένες από τις κύριες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης”, δήλωσε ο Dr. John Sharretts, διευθυντής του τμήματος διαβήτη, λιπιδαιμικών διαταραχών και παχυσαρκίας στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA. “Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων ποσοστών τόσο της παχυσαρκίας όσο και των υπέρβαρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σημερινή έγκριση δίνει λύση σε μια άλυτη  μέχρι τώρα ιατρική αναγκαιότητα”.

Πόσο καλά λειτουργεί το Zepbound

Το Zepbound είναι μια ένεση που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα ενώ η δόση πρέπει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια τεσσάρων έως 20 εβδομάδων για να επιτευχθούν τα όρια της δόσης-στόχου των 5, 10 ή 15 χιλιοστογραμμαρίων την εβδομάδα.

Το φάρμακο λειτουργεί ενεργοποιώντας δύο φυσικά παραγόμενες ορμόνες στο σώμα: το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη, γνωστό ως GLP-1, και το εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο ή GIP.

Ο συνδυασμός λέγεται ότι επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και καταστέλλοντας την όρεξη επιβραδύνοντας τα σήματα πείνας στον εγκέφαλο.

Ο FDA ανέφερε ότι η έγκριση βασίστηκε σε δύο από τις δοκιμές της Eli Lilly σε προχωρημένο στάδιο για την τιρεζεπατίδη, οι οποίες αξιολόγησαν τις επιδράσεις της στην απώλεια βάρους μετά από 72 εβδομάδες.

Σε μια από τις μελέτες σε περισσότερους από 2.500 ενήλικες με παχυσαρκία αλλά όχι διαβήτη, όσοι έλαβαν 5 χιλιοστόγραμμα τιρζεπατίδης για 72 εβδομάδες έχασαν περίπου 16% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο. Οι υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου συνδέθηκαν με ακόμη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, με μια δόση 15 χιλιοστογραμμαρίων να οδηγεί σε απώλεια βάρους 22,5% κατά μέσο όρο.

Μια άλλη μελέτη, σε τελικό στάδιο, διαπίστωσε ότι η τιρζεπατίδη προκάλεσε απώλεια βάρους έως και 15,7% σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα και πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Υψηλή τιμολόγηση

Παρόλα αυτά, η πρόσβαση στην τιρζεπατίδη και σε άλλες θεραπείες για τον διαβήτη και την παχυσαρκία παραμένει μια μεγάλη πρόκληση.

Η τιμή καταλόγου της τιρζεπατίδης για την απώλεια βάρους είναι 1.059,87 δολάρια ανά μήνα για έξι διαφορετικά μεγέθη δόσεων, η οποία είναι περίπου 20% χαμηλότερη από εκείνη του Wegovy, ανέφερε η Eli Lilly σε δελτίο τύπου.

Η εταιρεία σημείωσε ότι το ποσό που πληρώνει ένας ασθενής από την τσέπη του θα είναι πιθανότατα μικρότερο εάν έχει ασφάλιση.

naftemporiki.gr