Skip to main content

Λουξ Μαρλαφέκας: Βαρίδι τα κόστη – Ισχυρή η ρευστότητα

Ζημιές παρά την αύξηση εσόδων

Βαρύ ήταν το κόστος της περσινής χρονιάς για τη Λουξ Μαρλαφέκας, η οποία -μολονότι πέτυχε αύξηση εσόδων- δεν κατάφερε να κρατήσει τo θετικό πρόσημο στην κερδοφορία της, εξαιτίας των σημαντικών επιβαρύνσεων στα λειτουργικά κόστη. Παρά τη διατήρηση του έντονα δυσμενούς περιβάλλοντος, η ισχυρή εικόνα της ρευστότητας, ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής αναμένεται να βελτιώσουν τη φετινή εικόνα των μεγεθών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης της εταιρείας, το 2022 τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 35,08 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 3,6%. Το μικτό κέρδος παρουσίασε μείωση της τάξεως του 7,79%, στα 17,6 εκατ. ευρώ, έναντι 19,1 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν σε 73.236 ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,8 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημιές 1,52 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,57 εκατ. ευρώ το 2021.

Αβεβαιότητες, προκλήσεις, αλλά και υψηλή ρευστότητα

«Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού με την αρνητική επίπτωση που επιφέρουν στη ζήτηση, το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο επέφερε ανατιμήσεις στις τιμές των α’ και β’ υλών, καθιστούν δυσχερή την εκτίμηση της εξέλιξης των σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν τα μεγέθη της εταιρείας. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι τιμές α’ και β’ υλών και ενέργειας έφτασαν στην κορύφωσή τους κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, επηρεάζοντας σημαντικά την κερδοφορία του ομίλου και της εταιρείας.

Η διόρθωση που παρατηρείται στις τιμές των ανωτέρω από τις αρχές του έτους 2023, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής του ομίλου και της εταιρείας, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την κερδοφορία της εταιρείας για το σύνολο του έτους σε σχέση με το έτος 2022.

Παρά τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, η Λουξ παρουσιάζει υψηλούς δείκτες ρευστότητας και σε συνδυασμό με τις μηδενικές δανειακές της υποχρεώσεις προς τραπεζικά ιδρύματα, γεγονός που προσδίδει στην εταιρεία μια πρόσθετη ασφάλεια ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική και βιώσιμη, κερδίζει συνεχώς μερίδια αγοράς», επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση. Βασικοί στόχοι της Λουξ παραμένουν η ισχυροποίησή της στην εγχώρια αγορά, η αρτιότερη κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των πελατών της και η διεύρυνση της παρουσίας της σε νέες αγορές και κλάδους.