Την οικονομική αποστράγγιση του κλάδου των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όπως όλα δείχνουν, θα επιφέρει η συνεχής αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών, παρόλα αυτά, το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι έχει επιτύχει τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει μειώσει το clawback 2022 χωρίς ωστόσο, να εξηγεί πώς ακριβώς έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) μιλούν για εμπαιγμό από πλευράς υπουργείου καθώς όπως εξηγούν, από το 2012 και μετά, οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτούν τη φαρμακευτική δαπάνη του κράτους μέσω υποχρεωτικών επιστροφών που περιγράφονται ως rebate και clawback. Όλο αυτό το διάστημα έχουν επιστρέψει στο κράτος περισσότερα από 14 δισ. ευρώ από τις τιμολογημένες πωλήσεις τους, μέσω αυτών των επιστροφών οι οποίες, κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερες και για πρώτη φορά, το 2022 ξεπέρασαν τη συνεισφορά του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη, τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ. Αυτό, όπως λένε, είναι ένα μη βιώσιμο Ευρωπαϊκό ρεκόρ.
Το κράτος όπως λένε, δεσμεύτηκε στο πλαίσιο του RRF (Ταμείο Ανάκαμψης) να μειώσει τα επίπεδα του συνόλου των επιστροφών (μέσω μείωσης του clawback) σε σχέση με το 2020, από το 2022 έως το 2025 εφαρμόζοντας «μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας» και όχι λογιστικές αλχημείες.
Αντί λοιπόν το υπουργείο να θεσμοθετήσει μια ουσιαστική χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και να θέσει σοβαρά μέτρα ελέγχου και συγκράτησης αυτής, ζητά από τις εταιρείες να πάρουν μέρος σε υποχρεωτικές και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, και τις αναγκάζει να προκαταβάλλουν αυτά που λίγο πολύ θα έδιναν (ίσως και λίγο περισσότερα) μέσω του ισχύοντος μηχανισμού των υποχρεωτικών επιστροφών. Συνεπώς δεν υφίσταται θέμα περαιτέρω «εξοικονομήσεων» 544 εκατ. ευρώ όπως πιστεύουν πολλοί.
Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση να συνεχίζει να χειροτερεύει για τις επιχειρήσεις, ενώ το κράτος επαίρεται πως «πέτυχε το στόχο μείωσης του clawback σε σχέση με το 2020», τη στιγμή που οι υποχρεωτικές επιστροφές το 2022 είναι τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από το 2020. Η υπερφορολόγηση δεν έχει όρια.
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, αν κάποια στιγμή στη χώρα δεν θα υπάρχουν καθιερωμένα φάρμακα ή νέες καινοτόμες θεραπείες, η ευθύνη δεν ανήκει στις φαρμακευτικές, ήδη μάλιστα οι νέες θεραπείες έρχονται με καθυστέρηση 680 ημερών στην Ελλάδα, αλλά στο υπουργείο Υγείας που δεν έχει κατανοήσει τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα.