Skip to main content

Πώς φτάσαμε στο μεγάλο «ναυάγιο» για την Πολιτεία Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Τρεις διαγωνισμοί χωρίς προσφορά, παρά το αρχικό ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστικών - Τι πήγε λάθος

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα, επί της οδού Πειραιώς 62, στην περιοχή Νέου Φαλήρου (πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ) με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Σχετική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Ανάκαμψης, Μάξιμο Σενετάκη, βάζει τέλος σε ένα έργο που συζητείται τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια (απόφαση για την ένταξή του στα ΣΔΙΤ Απρίλιος 2020).

Τρεις διαγωνισμοί χωρίς προσφορά

Για το Κέντρο Καινοτομίας προκηρύχθηκαν τρεις διαγωνισμοί (8.3.21, 30.1.23 και 17.5.23) χωρίς όμως να υπάρξει καμία προσφορά.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση (2020) είχε εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από αρκετές ελληνικές εταιρείες και συγκεκριμένα από τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intracom (Intrasoft-Intrakat) και Dimand σε συνεργασία με φορείς καινοτομίας όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών  και το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης.

Το σχέδιο για χώρο με startups και τεχνοβλαστούς

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας που προωθούσε το έργο ήταν Κέντρο Καινοτομίας να αποτελέσει χώρο όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Το μοντέλο ανάπτυξης του έργου δεν έπεισε

Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το μοντέλο που επελέγη σε όλους τους διαγωνισμούς δεν έπεισε τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους. Ο ανάδοχος, ο φορέας Καινοτομίας θα χρηματοδοτούσε το έργο, με περίπου 90 εκατ. για την κατασκευή, με προοπτική να έχει έσοδα από τη λειτουργία του.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν θα γίνει νέα προσπάθεια με διαφορετικά χαρακτηριστικά για την αξιοποίηση του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ συνολικής έκτασης 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτιρίων.