Skip to main content

Motor Oil: Παραγωγή βιοντίζελ από ανακύκλωση τηγανέλαιου

Καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία της ανακύκλωσης των τηγανέλαιων- Το 55% του τηγανέλαιου παράγεται από τα νοικοκυριά

Εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού οι θυγατρικές της Motor Oil, VERD και Πράσινο Λάδι, προκειμένου να αυξηθεί η ανακύκλωση τηγανέλαιου από τα νοικοκυριά, πρώτη ύλη για την παραγωγή του βιοντίζελ από απόβλητα, φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου.

Η εταιρεία Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου το 50% των ποσοτήτων τηγανελαίων που παράγει η χώρα μας, τα οποία ανακυκλώνει, στο εργοστάσιο της μητρικής της εταιρείας, VERD, για την βιομηχανική παραγωγή καθαρού βιοντίζελ.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο καθώς το 55% του τηγανέλαιου παράγεται από τα νοικοκυριά και εκεί ακόμα η ανακύκλωση είναι περιορισμένη. Σε αντίθεση με τα εστιατόρια τα οποία υποχρεούνται να ανακυκλώνουν το τηγανέλαιο και πληρώνονται όταν το διαθέτουν.

Ξεκινά άμεσα καμπάνια ενημέρωσης από την πλευρά των προαναφερόμενων εταιρειών για τη σημασία της ανακύκλωσης των τηγανέλαιων, ενώ φορτηγά της θα δύναται να περνούν ακόμα και από τα νοικοκυριά για τη συλλογή τους.

Να σημειωθεί ότι 1 λίτρο τηγανέλαιο παράγει 1 λίτρο βιοντίζελ, το οποίο εξοικονομεί 3kg CO2 από την ατμόσφαιρα, καθώς και περίπου 3,1 kWh (από ενέργεια που δεν καταναλώνεται στον βιολογικό). Αν δεν ανακυκλωθεί μπορεί να υποβαθμίσει 1 εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια.

Η VERD ιδρύθηκε το 2005 με αντικείμενο εργασιών της, την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων, στο εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ που διαθέτει στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80,000 τόνων ετησίως. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της θυγατρικής της Πράσινο Λάδι εστιάζει στη συλλογή τηγανελαίων για την παραγωγή του βιοντίζελ, του πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που συνεισφέρει στη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%.

Κατά χθεσινή παρουσίαση των δύο εταιρειών ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, δήλωσε πως οι εταιρείες VERD και Πράσινο Λάδι, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική θέση του Ομίλου στην κυκλική οικονομία και εγκαινιάζουν ένα ακόμα πιο ισχυρό κεφάλαιο στον πυλώνα των εναλλακτικών καυσίμων και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, γενικός διευθυντής της VERD αναφέρθηκε στα σχέδια των εταιρειών VERD και Πράσινο Λάδι είναι να πείσουν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να ανακυκλώνει το τηγανέλαιο που προέρχεται από το σπίτι τους.