Skip to main content

Trade Estates: Θα διανείμει το 90% της κερδοφορίας της

O Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Estates

Έτοιμη να περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου η ΑΕΕΑΠ της Fourlis

Τη διανομή του 90% των καθαρών ετήσιων κερδών της εταιρείας, αντί του 50% που υποχρεούνται οι ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) θα διανέμει ως μέρισμα η Trade Estates σε δύο χρονικές περιόδους (Ιούνιο και Δεκέμβριο).

Τα παραπάνω είπε χθες κατά την παρουσίαση της εταιρείας, ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου, Βασίλης Φουρλής, δημοσιοποιώντας μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της, τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Δημήτρη Παπούλη και τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Αλεβίζο, το επενδυτικό της πρόγραμμα και τα βασικά μεγέθη της.

Ο ίδιος σημείωσε πως με βάση την εκτίμηση για τις χρηματοροές του 2024 η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 5% (και θα αφορά το μέρισμα που θα διανεμηθεί το 2025).

Πρόσθεσε ακόμη ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού του ομίλου Fourlis στην ΑΕΕΑΠ κάτω από το 50% ώστε η διασπορά της μετοχής να διαμορφωθεί περίπου στο 40% από 26% που θα είναι έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δημόσια εγγραφή για τη θυγατρική του ομίλου Fourlis, που θα εξελιχθεί από 1 έως 3 Νοεμβρίου, θα γίνει με discount (έκπτωση) της τάξεως του 14,5%, βάσει της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού (Net Asset Value – NAV) στις 30.6.23 που ήταν 225 εκατ. ευρώ ή 2,49 ευρώ ανά μετοχή, εφόσον η τιμή εισαγωγής της μετοχής οριστεί σε 2,13 ευρώ (ανώτερο εύρος).

Ωστόσο, το πραγματικό discount αν συμπεριλάβουμε την υπεραξία από την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ του Smart Park (εξαγοράζεται με αξία 110 εκατ.) ανέρχεται σε 21%.

Ο σχεδιασμός της Trade Estates περιλαμβάνει την υλοποίηση επενδύσεων αξίας 292 εκατ. ευρώ έως το 2027 με στόχευση στα Εμπορικά Πάρκα και στα Κέντρα Logistics. Σημειώνεται ότι η Μεικτή Εύλογη Αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εν λόγω εταιρείας (στοιχεία πάντα εξαμήνου) είναι 330 εκατ. και με τις επενδύσεις οι οποίες είναι όλες συμφωνημένες και δρομολογημένες θα διαμορφωθεί σε περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την εξαγορά του Smart Park που αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα το προαναφερόμενο επενδυτικό πρόγραμμα της Trade Estates περιλαμβάνει:

Το Εμπορικό Πάρκο στο «The Ellinikon» προϋπολογισμού 68 εκατ. το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2027. Βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και η οικοδομική άδεια, ευθύνη της Lamda Development, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Κέντρο logistics στην Ελευσίνα (56 χιλ. τμ.) επένδυση 45,1 εκατ. ευρώ. Θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025 και έχει συμφωνηθεί με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού η μίσθωσή του στην DIXONS South East Europe (Κωτσόβολος).

Εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, επένδυση ύψους 26,9 εκατ. το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024. Το 42% των διαθέσιμων εμπορικών χώρων έχει ήδη συμφωνηθεί να μισθωθεί από την Housemarket για τη λειτουργία καταστήματος ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους.

Εμπορικό Πάρκο στο Ηράκλειο Κρήτης, συνολικής επιφάνειας 14.700 τ.μ., επένδυση 26,9 εκατ. με χρόνο ολοκλήρωσης επίσης το τέλος του 2024. Το 65% των διαθέσιμων εμπορικών χώρων έχει μισθωθεί από την Housemarket για τη λειτουργία καταστήματος ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους. Στην εταιρεία Mantenko, ιδιοκτήτρια του εμπορικού αυτού πάρκου συμμετέχει με 50% η Ten Brinke. Βάσει των συμφωνιών της με την Fourlis έχει δικαίωμα εξόδου εφόσον το εμπορικό αυτό πάρκο μισθωθεί κατά 80%.

Περί τα 20 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η ΑΕΕΑΠ για έργα βελτιστοποίησης του εμπορικού της πάρκου στα Ιωάννινα και του υφιστάμενου logistics της στην Ελευσίνα.