Skip to main content

Όμιλος Εύρηκα: Πτώση για τα καθαρά κέρδη στο 1,5 εκατ. ευρώ

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2022 διαμορφώθηκε σε 59,5 εκατ. ευρώ έναντι 54,9 εκατ. ευρώ το 2021

Mε χρηστή διαχείριση και στοχευμένη τιμολογιακή πολιτική ο όμιλος Εύρηκα κατάφερε πέρυσι να ενισχύσει την εικόνα των εσόδων «θυσιάζοντας» ωστόσο σημαντικό μέρος της κερδοφορίας στο πλαίσιο της υποστήριξης του πλάνου προωθητικών ενεργειών σε συνδυασμό με την επιβάρυνση που δέχθηκε το λειτουργικό κόστος από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών.

Τόσο την περσινή χρονιά όσο και φέτος ο όμιλος συνεχίζει την προσπάθεια ισχυροποίησης της θέσης και της μεριδιακής του παρουσίας στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιείται, με τη πορεία των εσόδων να βαίνει ανοδική ξεπερνώντας τα προ covid 19 επίπεδα «φλερτάροντας» ταυτόχρονα με τις επιδόσεις του 2020, όταν η ευρύτερη κατηγορία απορρυπαντικών σπιτιού και ρούχων ενισχύθηκε το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2022 διαμορφώθηκε σε 59,5 εκατ. ευρώ έναντι 54,9 εκατ. ευρώ το 2021. Πρόκειται για αύξηση 8,3% ενώ συγκρινόμενος με την περίοδο της «κανονικότητας» ήτοι το 2019 η αύξηση διαμορφώνεται στο 15,9%. Σε σχέση με το 2020 ο τζίρος του ομίλου το 2022 υστερεί σε ποσοστό 4,5%.

Σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής η εταιρεία προχώρησε και πέρυσι σε σημαντικές εκπτώσεις επί των πωλήσεων της τάξης των 38,9 εκατ. ευρώ σε σύνολο πωλήσεων 98,4 εκατ. ευρώ, από 37 εκατ. ευρώ το 2021 σε σύνολο πωλήσεων 91,9 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της κερδοφορίας, επηρεάστηκε σημαντικά και από το αυξημένο λειτουργικό κόστος με τα προ φόρων αποτελέσματα να υποχωρούν κατά 46% σε 2 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ το 2021, και τα καθαρά κέρδη να εμφανίζουν περαιτέρω πτώση σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Ο όμιλος κατά τη περσινή χρήση εμφάνισε δανεισμό της τάξεως των 10,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το μέρισμα για τη χρήση 2022 διαμορφώνεται σε 800 χιλ. ευρώ.

Για το 2023 προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη της θέσης του ομίλου στην αγορά των υπαρχόντων κατηγοριών, η προστασία της εμπορικής αξίας των brands με άξονες την αύξηση/διατήρηση των πωλήσεων κερδοφόρων κατηγοριών και την συγκράτηση του λειτουργικού κόστους.

Στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων η εταιρεία επενδύει σημαντικά στον εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και το λανσάρισμα νέων κωδικών στα εγχώρια και διεθνή ράφια.

Σημειώνεται ότι η εξαγωγική δραστηριότητα του Ομίλου ξεκίνησε το 1978 και σήμερα επεκτείνεται σε περισσότερες από 20 διεθνείς αγορές όπως η Ανατολική Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Ασία, η Αφρική και η Μέση Ανατολή, όπου λειτουργεί μέσω τοπικών διανομέων.

Σημειώνεται ότι εταιρεία παραγωγής απορρυπαντικών και καθαριστικών και εντομοκτώνων της οικογένειας Σαρρή ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1959 στην Αμμόχωστο και σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό όμιλο που αποτελείται από τη μητρική εταιρεία Εύρηκα Ελλάς Α.Ε. και την εταιρεία Eureka Ltd μέσω της οποίας διατηρεί έμμεση συμμετοχή στις εταιρείες Zoulama Holdings Limited, με έδρα την Κύπρο και Interstar CHIM S.A, με έδρα τη Ρουμανία. Η Εύρηκα διαθέτει μονάδες παραγωγής στο Βόλο και στο Βουκουρέστι, απασχολώντας περί τους 450 εργαζόμενους.