Skip to main content

Νέα ορμή για logistics centers στη Θεσσαλονίκη

Εκρηκτική ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με έρευνα.

Αυξανόμενο βαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για logistics centers στη Θεσσαλονίκη, με νέες τοποθετήσεις και δρομολογούμενες επενδύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες κινήσεις των εταιρειών Orilina Properties – Brevan Howard και της Jumbo, σε συνέχεια της ήδη δρομολογημένης ανάλογης επένδυσης της DIMAND και του επικείμενου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τη μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου σε Logistics Center με το βλέμμα στα Βαλκάνια.

“Το τελευταίο εξάμηνο η αγορά logistics στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να αυξάνει τα μεγέθη της και συγκεντρώνει την προσοχή των επενδυτών”, τονίζεται σχετικά στην έρευνα της εταιρείας κτηματομεσιτείας, διαχείρισης και εκτιμήσεων ακινήτων “ΔΑΝΟΣ” για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

“Αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη, γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, αποδεικνύεται από τις πολλές νέες άδειες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Από τις 319 άδειες που χορηγήθηκαν την τελευταία τετραετία, τα 242 κέντρα βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (στη δυτική πλευρά) και 77 στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του Νομού. Η πανδημία συνέβαλε στην ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ταχύτερη ανάπτυξη του e-εμπορίου, ενώ η αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως κέντρου διαμετακομιστικού εμπορίου στήριξε την θεματική αυτή τάση και αναμένεται ότι θα υπάρξει πρόσθετη ανάπτυξη, μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Η έλλειψη εξειδικευμένης αγοράς logistics απεικονίστηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια και αυτό ωθεί τις επενδύσεις στον τομέα των logistics. Η Θεσσαλονίκη προσπαθεί να αυξήσει την ελκυστικότητά της ως κορυφαίος περιφερειακός κόμβος logistics και για αυτό πολλά νέας κλίμακας νέα έργα, είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε σε φάση σχεδιασμού”.

Αναλυτικότερα, η μεν Orilina Properties – Brevan Howard απέκτησε πρόσφατα έκταση 46,8 στρεμμάτων στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Χαλάστρας – Σίνδου, όπου σκοπεύει να αναπτύξει εγκατάσταση Logistics, η δε Jumbo έχει αγοράσει επίσης οικόπεδο στον Δήμο Λαγκαδά με σκοπό την κατασκευή Κέντρου Διανομής.

Στο μεταξύ, εντός του 2024 αναμένεται να βγει στον “αέρα” από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη σε κέντρο logistics, ένα έργο που δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ που θα ανοίξει τις πύλες της ελληνικής αγοράς στα Βαλκάνια και θα αναδείξει τόσο την πόλη όσο και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα ως διεθνή διαμετακομιστικό εμπορικό κόμβο. Η συνολική επιφάνεια του πρώην στρατοπέδου είναι 672 στρέμματα.

Νέο Κέντρο Logistics, επίσης, υπενθυμίζεται ότι δρομολογεί η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων DIMAND επίσης στη δυτική Θεσσαλονίκη,  σε οικόπεδο 355 στρεμμάτων (πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Βαλκάν Εξπόρτ). Η συνολική επένδυση θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 150 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση (έως το 2025) θα κατασκευαστούν 55.000 τ.μ. ενώ μέχρι το 2026 στόχος είναι να προστεθούν άλλα 65.000 τ.μ.