Skip to main content

Υδρογονάνθρακες: Ο σχεδιασμός της Helleniq Energy για γεωτρήσεις στις περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10

3D σεισμικές έρευνες σε δύο οικόπεδα

Ένα βήμα πιο κοντά στη λήψη της απόφασης για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10 (στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου) βρίσκεται η Helleniq Energy.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), στην οποία επισημαίνεται ότι η εταιρεία γνωστοποίησε επίσημα την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τα δυο θαλάσσια οικόπεδα (όπου είναι ο εντολοδόχος κατά 100%) και υπέβαλε στην ΕΔΕΥΕΠ αίτημα για έναρξη της δεύτερης φάσης του σταδίου ερευνών που έχει διάρκεια τρία έτη (δηλαδή έως τον Ιούλιο του 2026).

Αυτή περιλαμβάνει την πρόσκτηση και επεξεργασία τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων (900 τ. χλμ. για το μπλοκ Ιόνιο και 400 τ. χλμ. για το Μπλοκ 10), γεωλογικές εργασίες και περιβαλλοντικές μελέτες για το μπλοκ Ιόνιο και πετροφυσική και γεωφυσική ανάλυση για το Μπλοκ 10.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Helleniq Energy, σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών PGS, ολοκλήρωσε με επιτυχία και τις 3D γεωφυσικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που της επιτρέπει να εισέλθει απευθείας στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της πρώτης φάσης για τις δύο περιοχές (που έληξε στις 9 Ιουλίου) περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 2.800 χιλιομέτρων 2D θαλάσσιων σεισμογραφικών, μαγνητομετρικών και βαρυτομετρικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες για την ανάλυση της γεωλογικής λεκάνης και περιβαλλοντικές μελέτες. Η Helleniq Energy, σε συνεργασία με τη Shearwater, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις γεωφυσικές έρευνες και στα δύο μπλοκ ήδη από τον Μάρτιο του 2022.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα των ερευνών στα δύο μπλοκ έχει επιταχυνθεί. Αν και η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων κανονικά περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των εργασιών της επόμενης φάσης -που μόλις ξεκίνησε-, η Helleniq Energy έφερε νωρίτερα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, οι 3D έρευνες έγιναν τέλος 2022-αρχές 2023, ενώ οι 2D έλαβαν χώρα στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς.

Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Helleniq Energy έχει στα χέρια της τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις, αναμένει όμως την πλήρη επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Η διοίκηση του ομίλου -διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη- έχει αναγγείλει πως η επενδυτική απόφαση αναμένεται προς το τέλος του 2024.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος χαιρέτισε την απόφαση της Helleniq Energy να εισέλθει και τυπικά στην επόμενη φάση έρευνας για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου, τονίζοντας ότι έχει οικοδομηθεί μια πολύ καλή συνεργασία, για την οποία δήλωσε βέβαιος θα συνεχιστεί.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που η Helleniq ανταποκρίθηκε με εξαιρετική ταχύτητα στην παρότρυνση της ελληνικής κυβέρνησης για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου. «Με τους επενδυτές μας, μοιραζόμαστε την πεποίθηση πως η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Εργαζόμαστε από κοινού για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης σε ένα ενισχυμένο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα», κατέληξε.