Skip to main content

Alumil: Προσδοκά τζίρο περί τα 400 εκατ. για το 2023

Αύξηση του όγκου πωλήσεων αλλά μικρή μείωση τζίρου λόγω της διεθνούς μείωσης των τιμών των πρώτων υλών

Τζίρο λίγο κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ αναμένει για φέτος ο Όμιλος της Alumil, με λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της τάξης των 40 εκατ.ευρώ έναντι 56 εκατ. EBITDA του 2022. Η μείωση αυτή όπως επισημαίνει στη «Ν» με αφορμή τη χθεσινή τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της μητρικής εισηγμένης ο πρόεδρός της, Γιώργος Μυλωνάς, οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση της αξίας των αποθεμάτων που επιφέρουν οι διεθνείς μειώσεις των τιμών των πρώτων υλών.

Ο όγκος των φετινών πωλήσεων, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, είναι μέχρις στιγμής και θα παραμείνει για το σύνολο της φετινής χρήσης αυξημένος από πέρυσι, αλλά ο τζίρος θα είναι λίγο μειωμένος και πάλι λόγω της μείωσης των τιμών.

Στόχος της εταιρείας για τη φετινή χρονιά, επίσης, όπως τονίστηκε και από το βήμα της γενικής συνέλευσης, είναι η απεμπλοκή της από τους servicers, στους οποίους βρίσκεται μέρος του δανεισμού της, ώστε η εταιρεία να μπορέσει να ξανα-αντλήσει κεφάλαια λ.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μυλωνάς εκφράζει αισιοδοξία ότι τα εν λόγω δάνεια μέχρι το τέλος της χρονιάς θα περάσουν σε άλλους. Μάλιστα από το βήμα της γ.σ. ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μεγάλο επίτευγμα της περσινής χρονιάς δεν ήταν τα 35 εκατ. ευρώ κέρδη (σ.σ. συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου ανήλθαν το 2022 σε 34,6 εκατ.ευρώ) αλλά η χρηματοδότηση με 100 εκατ. της εταιρείας και μάλιστα σε μια περίοδο πολύ υψηλών τιμών των μετάλλων. Επίσης ότι την τελευταία τριετία η Alumil έχει προβεί σε επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από Τράπεζες και φέτος έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού της πλάνου ύψους 56 εκατ. ευρώ για την τριετία 2023-2025, το οποίο αφορά σε μεγάλο βαθμό αυτοματισμούς, νέες και «πράσινες» τεχνολογίες, ρομποτικά συστήματα κ.ο.κ. στην έδρα της στο Κιλκίς.

Όπως έχει δημοσιεύσει πρόσφατα η «Ν» και όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της γ.σ., η Alumil δίνει εφεξής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση μεταξύ άλλων στην αγορά της Ινδίας, όπου έχει θέσει σε λειτουργία έξι show rooms στις πρωτεύουσες των ισάριθμων διοικητικών περιφερειών της χώρας και δρομολογείται και παραγωγική επένδυση και αναμένεται ότι οι πωλήσεις στην Ινδία θα υπερδεκαπλασιαστούν μέσα στην επόμενη τριετία.

Η γ.σ. ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρονιάς και τη διάθεση των αποτελεσμάτων χρήσεως 2022 και αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση 2022.