Skip to main content

Γιώργος Χαντζηνικολάου: Η πορεία της Τράπεζας Πειραιώς είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη

Το 2022 ήταν μια χρονιά ορόσημο τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τον Όμιλο Πειραιώς, ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, που είναι σε εξέλιξη.

Μετά από μια θεαματική ανάκαμψη το 2021, που υπερκάλυψε τις απώλειες του 2020 από την πανδημία, στο 2022 η ελληνική οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ της τάξεως του 6%. Τα αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, έβαλαν την ελληνική οικονομία στο ραντάρ των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων. Το είδαμε το 2022, και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να το παρατηρούμε και στα επόμενα χρόνια, σημείωσε.

«Συγχρόνως, όμως, και σαν αποτέλεσμα της αύξησης του πληθωρισμού μετά από πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, είδαμε σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια, στην προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών, να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό» συνέχισε.

Όπως εξήγησε, για το τραπεζικό σύστημα – ελληνικό και μη – οι αυξήσεις στα επιτόκια είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας πιο θετικά τα στοιχεία ενεργητικού από τα στοιχεία παθητικού των ισολογισμών. Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες διορθωτικές κινήσεις που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιορίζοντας τα έξοδά τους, και εκμεταλλευόμενες τα οφέλη της τεχνολογίας, οδήγησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε ανάκαμψη της κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια, επισήμανε.

Ο Όμιλος Πειραιώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση και κατέγραψε 897 εκατ. ευρώ κέρδη, έναντι ζημιάς ύψους 3 δισ. ευρώ  στο 2021.

Αισιοδοξία εξέφρασε ο πρόεδρος για το 2023

Η προοπτική για ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, που επιβεβαιώθηκε από το προχθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, που η οικονομία μας τόσο τις χρειάζεται, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και τον ‘Όμιλο Πειραιώς, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ καλές, μια που οι πορείες τους είναι 100% αλληλένδετες, τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς.