Skip to main content

Lamda- Ελληνικό: Με αυτοχρηματοδότηση τα έργα φέτος και σε ένα μεγάλο μέρος του 2024

Θετικό πρόσημο όσο αφορά την κερδοφορία- Τα έσοδα από την πώληση των ακινήτων το 2023 διαμορφώνονται συνολικά στα 750 εκατ. ευρώ.

Η Lamda Development δεν θα χρειαστεί για το Ελληνικό εκταμίευση κεφαλαίων από υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, φέτος και σε ένα μεγάλο μέρος του 2024, καθώς το έργο σε αυτή τη φάση αυτοχρηματοδοτείται.

Τα παραπάνω επεσήμαναν χθες απαντώντας σε ερωτήματα αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα στελέχη της Lamda, Xάρης Γκορίτσας (Chief Financial Officer) και Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (Investor Relations & Financial Strategy Director).

Όπως είπαν φέτος δίνεται μεγάλη έμφαση στην πρόοδο της εκτέλεσης των έργων στο Ελληνικό, ενώ η Ελληνικό ΑΕ μέχρι το τέλος του έτους θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο όσο αφορά την κερδοφορία της, με τα έσοδά της από την πώληση των ακινήτων το 2023 να διαμορφώνονται συνολικά στα 750 εκατ. ευρώ (242 εκατ. σήμερα με βάση τα στοιχεία της παρουσίασης που έγινε χθες στους αναλυτές).

Οι πωλήσεις ακινήτων συνεχίζουν με αυξητικούς ρυθμούς, όπως και οι κατασκευαστικές εργασίες. Η πρόοδος των έργων θα γίνεται σταδιακά εμφανέστερη για το ευρύ κοινό προς το τέλος του χρόνου.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν η διοίκηση της Lamda είναι ικανοποιημένη με τις τιμές πώλησης των κατοικιών στο Ελληνικό (σε συνέχεια της κριτικής που έχει ασκηθεί ότι με τις προπωλήσεις δεν έχει αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία της συνεχούς ανόδου των τιμών) τα στελέχη της εταιρείας απάντησαν θετικά. Όπως είπαν «οι κατοικίες έχουν πουληθεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι τιμές και η ζήτηση ήταν εξαρχής πάνω από τις αρχικές προσδοκίες. Βλέπουμε τη ζήτηση και αναλόγως πράττουμε. Πλέον πέραν της εγχώριας αγοράς απευθυνόμαστε και στο εξωτερικό. Αν η ζήτηση συνεχίσει στα ίδια υψηλά επίπεδα θα υπάρχουν ευκαιρίες για υψηλότερη τιμολογιακή πολιτική».

Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα και τον σχεδιασμό για την εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο η Lamda έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των θυγατρικών της (χθες ανακοινώθηκε η απορρόφηση της MC Property Management S.M.S.A. από τη Malls Management Services S.M.S.A. και η έναρξη διαδικασίας κοινής διάσπασης της θυγατρικής Lamda Olympia Village (L.O.V. S.M.S.A.) με απορρόφηση και σύσταση νέας εταιρείας).

Επίσης, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης ο κ. Γκορίτσας μίλησε για επιδόσεις ρεκόρ φέτος στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos): «Από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου και τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόσμενο γεγονός, διαφαίνεται ρεκόρ στα ΕBITDA από τα εμπορικά κέντρα για το σύνολο του 2023» είπε και συμπλήρωσε: «Προς το τέλος του 2023 θα αρχίσουν να υπογράφονται και οι συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας για το Vouliagmenis Malls στο Ελληνικό. Το γεγονός ότι θα πάμε για οριστικές υπογραφές σχεδόν τρία χρόνια πριν τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου συνιστά από μόνο του επιτυχία και ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του Ελληνικού».