Skip to main content

Τουρισμός: Κατάρτιση-εξπρές για κάλυψη μέρους των 80.000 κενών

Εφόσον κριθούν επιτυχόντες από εξετάσεις πιστοποίησης που θα πρέπει να υποβληθούν, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το συνολικό ποσό επιδότησης που θα ανέρχεται έως 1.250 ευρώ.

Με κατάρτιση, που θα πραγματοποιηθεί με ρυθμό εξπρές, προγραμματίζουν στην κυβέρνηση να καλύψουν ένα μέρος τουλάχιστον από τα 80.000 κενά που έχουν εντοπιστεί στον τουρισμό.

Παράλληλα τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης) ολοκληρώνουν την καταγραφή που απαιτείται ώστε να δημοσιευθεί άμεσα η ΚΥΑ που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες (π.χ. Αίγυπτος, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν).

Είναι τα δύο βασικά μέτρα που προωθούνται από κοινού ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα που έχει ανακύψει. Ταυτόχρονα, εντείνονται οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας στις περιοχές εκείνες όπου υπήρξαν καταγγελίες τις προηγούμενες ημέρες για φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ειδικά στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, οι καταγγελίες αφορούσαν μέχρι και την πίεση προς τους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφα με τα οποία θα έχουν επιβάρυνση με «ρήτρα» έως 5.000 ευρώ εάν επιλέξουν να παραιτηθούν στη μέση της φετινής τουριστικής περιόδου! Ήδη στην Ανεξάρτητη Αρχή ελέγχουν εξονυχιστικά όλες τις καταγγελίες και ετοιμάζονται να επιβάλουν τα ανάλογα πρόστιμα προς τις 6-7 ξενοδοχειακές μονάδες, για τις οποίες έγινε γνωστό ότι προωθούν τη συγκεκριμένη πρακτική και η οποία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.

Ποιους αφορά

Σχετικά με το πρόγραμμα κατάρτισης, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να αφορά έως 18.000 εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και ανέργους. Θα αξιοποιηθούν πόροι ύψους 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα θα επιμερίζεται σε κατάρτιση διάρκειας έως 250 ωρών. Θα έχει χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης τους τρεις μήνες και την υλοποίησή του αναμένεται να αναλάβουν τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), τα ΑΕΙ, αλλά και τα ΚΕΚ.

Όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα εγγραφούν σε συγκεκριμένο μητρώο, την επικαιροποίηση του οποίου πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα δοθούν στη δημοσιότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν Έλληνες ή ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι όμως θα διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Επίσης θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι είναι ήδη εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι μακροχρόνια άνεργοι, ακόμα και οι πρόσκαιρα άνεργοι, οι οποίοι θα προέρχονται από τον κλάδο του τουρισμού.

Η διαδικασία της κατάρτισης θα είναι ανάλογη με τα ήδη ισχύοντα προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιλεχθούν ως καταρτιζόμενοι θα λάβουν επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. Εφόσον κριθούν επιτυχόντες από εξετάσεις πιστοποίησης που θα πρέπει να υποβληθούν, θα λάβουν το συνολικό ποσό επιδότησης που θα ανέρχεται έως 1.250 ευρώ.

Από τρίτες χώρες

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που επιθυμεί να προσελκύσει ο κλάδος και οι οποίοι προέρχονται από άλλες, τρίτες χώρες, πρόκειται να καλύψουν θέσεις όπου οι εργοδότες του χώρου αντιμετωπίζουν δυσκολίες να βρουν προσωπικό. Πρόκειται κυρίως για ειδικότητες όπως είναι οι καμαριέρες, οι σερβιτόροι και οι κηπουροί. Ειδικά στην εστίαση, οι όποιες προσλήψεις θα γίνουν με εργαζόμενους από τρίτες χώρες θα αφορούν ειδικά πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και θα επικεντρώνονται για θέσεις εργασίας κυρίως στην κουζίνα (π.χ. λαντζέρηδες).

Εκεί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολλά κενά, αφού το κόστος ζωής είναι απαγορευτικό για να δεχτούν Έλληνες εργαζόμενοι να δουλέψουν εκεί. Αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις έλευσης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Ουσιαστικά θα περιγράφονται αναλυτικά ο αριθμός των εργαζομένων ανά χώρα προέλευσης και οι ειδικότητες που θα καλύπτονται.

Επίσης, θα τονίζονται οι αμοιβές και οι όροι εργασίας που θα διέπουν αυτές τις συμφωνίες, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα εκμετάλλευσης.