Skip to main content

Άλμα στο παραγωγικό δυναμικό ψωμιού της Ε.Ι. Παπαδόπουλος

Σε λειτουργία τέθηκαν οι νέες γραμμές του εργοστασίου στα Οινόφυτα.

Επιπλέον ανάπτυξη «ζυμώνει» η Ε.Ι.Παπαδόπουλος, καθώς ξεκίνησαν οι «μηχανές» στις νέες γραμμές παραγωγής στη μονάδα στα Οινόφυτα, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να διπλασιάσει τη παραγωγή της δυναμική στη κατηγορία του ψωμιού.

Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου εργοστασίου ( σ.σ. κατ’ επέκτασιν της υφιστάμενης μονάδας σε οικόπεδο περί τα 43 στρέμματα) η Ε.Ι. Παπαδόπουλος διεκδικεί ακόμα πιο δυναμικά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην εγχώρια αγορά συσκευασμένου ψωμιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» οι νέες γραμμές παραγωγής, οι οποίες «υποστηρίζουν» δυναμική 20.000 τόνων, ξεκίνησαν την λειτουργία τους στις αρχές Απριλίου.

Η νέα μονάδα έρχεται να ενισχύσει την δυναμική του εργοστασίου στα Οινόφυτα, που λειτουργεί από το 1996, στο οποίο κάθε χρόνο παράγονται και συσκευάζονται πάνω από 20.000 τόνοι ψωμιού και αρτοσκευασμάτων.

Η δημιουργία επιπλέον γραμμών παραγωγής κρίθηκε αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας ζήτησης στη κατηγορία του ψωμιού, στην οποία υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία εισήλθε στρατηγικά πριν από δέκα χρόνια και σήμερα «απολαμβάνει» τη δεύτερη θέση σε επίπεδο μεριδίου αγοράς σε όρους αξίας και όγκου πωλήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της κατηγορίας του ψωμιού στο συνολικό κύκλο εργασιών της εταιρείας διαμορφώνεται σήμερα στο 19%, ενώ με την ολοκλήρωση της επένδυσης δρομολογείται διεύρυνση του κωδικολογίου, με νέου κωδικούς στο ψωμί καθώς και με προϊόντα που θα διατίθενται στο κανάλι HoReCa.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της επένδυσης αρχικά είχε δρομολογηθεί για το φθινόπωρο του 2022, ωστόσο, οι συνθήκες που επικράτησαν διεθνώς την περσινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν έντονες καθυστερήσεις και αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα από τους προμηθευτές εξαιτίας της έλλειψης πόρων και υλικών. Οι καθυστερήσεις πέρα από «χρόνο» κόστισαν και σε «χρήμα» αφού ανέβασαν το συνολικό ύψος της επένδυσης πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί.

Σε επίπεδο μεγεθών, οι πληροφορίες θέλουν την ισχυρή εγχώρια βιομηχανία να κλείνει το 2022 καταγράφοντας αύξηση εσόδων, αλλά  και μείωση κερδών-για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια-. Η εικόνα της κερδοφορίας επηρεάστηκε,  όπως ήταν αναμενόμενο, από το σημαντικά επιβαρυμένο λειτουργικό κόστος εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των αυξημένων τιμών στις πρώτες και δεύτερες ύλες καθώς και στο κόστος μεταφορών.

Σημειώνεται ότι στο πεδίο των τιμών η εταιρεία είχε προχωρήσει πέρυσι σε ανατιμήσεις της τάξεως του 6,5- 7% μεσοσταθμικά, ενώ φέτος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται ανατιμήσεις.

Πάντως, η περσινή εικόνα των εσόδων της Ε.Ι Παπαδόπουλος δεν αφορά αποκλειστικά σε πληθωριστική ανάπτυξη, καθώς καταγράφηκε αύξηση στην κατανάλωση τόσο στην εγχώρια αγορά, η οποία «πριμοδοτήθηκε» σημαντικά και από το ενισχυμένο τουριστικό ρεύμα όσο και στο πεδίο των εξαγωγών.

Οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το 2022 καταγράφηκε αύξηση στον όγκο των εξαγωγών της Ε.Ι Παπαδόπουλος της τάξεως του 14%, με την εταιρεία να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της εξωστρέφειάς της – το οποία «μετρά» πάνω από 60 χώρες- εισερχόμενη σε νέες αγορές όπως :το Μαρόκο, η Νορβηγία και η Νιγηρία.

Σε ο,τι αφορά στη πορεία της φετινής χρονιά, οι προσδοκίες της εταιρείας παραμένουν σταθερές στην επίτευξη των βέλτιστων επιδόσεων διατηρώντας ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία της βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου δημοσιοποιημένου ισολογισμού που αφορά στη χρήση 2021, η Ε.Ι. Παπαδόπουλος εμφάνισε  κύκλο εργασιών 185 εκατ. ευρώ, προ φόρων κερδοφορία 15,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ.