Skip to main content

Helleniq Energy: Ισχυρά κέρδη και υψηλές ταχύτητες στον πράσινο μετασχηματισμό

Στον τρέχον τρίμηνο παρατηρείται κάμψη στα περιθώρια διύλισης

Για βαθμιαία επιστροφή σε «πιο κανονικά επίπεδα κερδοφορίας» για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης -μετά από ένα εξαιρετικό σερί τεσσάρων τριμήνων με σωρευτικά ΕΒΙΤDA που προσέγγισαν τα 2 δις. ευρώ- προϊδέασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της εταιρείας.

Ο λόγος για αυτό είναι η κάμψη που παρατηρείται στα περιθώρια διύλισης ήδη κατά το τρέχον τρίμηνο, σε συνέχεια της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά 21% σε ετήσια βάση. Παράγοντας που επηρέασε άλλωστε και τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου  που διαμορφώθηκαν στα 155 εκατ. ευρώ (από 346 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022) εξαιτίας των λογιστικών ζημιών από την αποτίμηση των αποθεμάτων.

Ο κ. Σιάμισιης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον «πράσινο» μετασχηματισμό της Helleniq Energy που συντελείται με ταχείς ρυθμούς, έχοντας ως κινητήριες δυνάμεις αφενός την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, αφετέρου την υλοποίηση επενδύσεων που μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα των «παραδοσιακών» δραστηριοτήτων του Ομίλου, με φόντο και την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 –που αντισταθμίζει σε κάποιο βαθμό τις θετικές συνέπειες από την καθίζηση των τιμών του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται πλέον και πάλι ως καύσιμο στα διυλιστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό,  έκανε ειδική μνεία στην αυξανόμενη συνεισφορά των έργων ΑΠΕ στην κερδοφορία του Ομίλου που υπερτριπλασιάστηκε στα 10 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν), αναδεικνύοντας και την αύξηση της «δεξαμενής» των νέων έργων ΑΠΕ σε 3,1 GW, με αυξημένη έμφαση στα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Ο κ. Σιάμισιης  τόνισε ότι πέραν από την οργανική ανάπτυξη, η αύξηση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ περνά μέσα από τις εξαγορές ώριμων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, προαναγγέλλοντας δυο συμφωνίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι οποίες, όπως είπε, θα έχουν άμεση επίπτωση στα αποτελέσματα (αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τη διύλιση και την εμπορία)  καθώς η εταιρεία επιδιώκει στοχεύει σε συμφωνίες που ενισχύουν την αξία της μακροπρόθεσμα και όχι στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων «αδιακρίτως» μόνο και μόνο επειδή διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα.

Οσο για τις επενδύσεις «απανθρακοποίησης», ο επικεφαλής της Helleniq Energy σημείωσε ότι βρίσκεται επί θύραις η πιλοτική επένδυση για παραγωγή «πράσινου» υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, ενώ έργα για παραγωγή βιοκαυσίμων σε διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη, έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της δρσατηριότητας. Αντίθετα, πιο ανώριμο –μακριά από τη λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης στο ορατό μέλλον- εμφανίζεται η επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε μονάδα του διυλιστηρίου Ελευσίνας, για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου (με στόχο την δέσμευση 550.000 τόνων εκπομπών C02), με τον κ. Σιάμισιη να σημειώνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη –και σε επίπεδο ΕΕ- για τις εν λόγω τεχνολογίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Χωρίς το μπλε υδρογόνο όχι μόνο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να υπάρχουν λουκέτα στη βαριά βιομηχανία της Ηπείρου και μετακίνηση των μονάδων σε άλλες περιοχές»,

Τέλος, αναφορικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο, ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια οικόπεδα όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες δεν θα ληφθεί μέσα στο 2023, ενώ τόνισε και την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης της εταιρείας –εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων-, για την οποία λειτουργεί ως αντίβαρο η μεγάλη μείωση του δανεισμού της εταιρείας (900 εκατ. ευρώ) και η απομόχλευση του ισολογισμού, με τον δείκτη δανείων προς απασχολούμενα κεφάλαια να υποχωρεί στο 34% από 49% ένα χρόνο πριν.