Skip to main content

Coca Cola HBC: Ξεπερνά τις γεωπολιτικές προκλήσεις

Η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στο ελληνικό ταμπλό εστιάζει στην ανάπτυξη αειφόρου χαρτοφυλακίου

Τείνοντας να καλύψει το σύνολο των απωλειών που κατέγραψε η μετοχή της, από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στο ελληνικό ταμπλό, με αξία που προσεγγίζει τα 11 δις, η Coca Cola HBC εστιάζει στην ανάπτυξη ενός αειφόρου χαρτοφυλακίου προϊόντων 24/7.

Η μετοχή της Coca Cola HBC έκλεισε χθες στα 29,4 ευρώ διατηρώντας υψηλό το «βαρομετρικό» που καταγράφει από την αρχή του έτους, όταν η τιμή διαμορφώθηκε στο 22,4 ευρώ (2/1/2023) καλύπτοντας σημαντικό μέρος από τις απώλειες που προκλήθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι ενδεικτικό ότι η CCHBC στις έξι συνεδριάσεις που ακολούθησαν την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία εμφάνισε απώλεια περί το 33% της χρηματιστηριακής της αξίας, καθώς η μετοχή της «γκρεμίστηκε» στα 20,05 ευρώ από τα 30,09 ευρώ.

Δεκαπέντε μήνες μετά από την έναρξη του πολέμου, που εξακολουθεί να μαίνεται, ο ισχυρός εμφιαλωτής φέρεται ότι εισέρχεται σε μια νέα περίοδο όπου επανακάμπτει και αφήνει πίσω τις προκλήσεις τις διετίας 2020-2022, επανεστιάζοντας στρατηγικά στην επίτευξη των στόχων του για αειφόρα ανάπτυξης.

Η εκκίνηση του 2023 υποδεικνύει ότι σε επίπεδο μεγεθών ο ισχυρός εμφιαλωτής θα επιτύχει σημαντική αύξηση μεγεθών, με την αύξηση των κερδών να κινείται στο ανώτατο όριο των προβλέψεων.

Οι προβλέψεις για φέτος αναμένουν  οργανική αύξηση των κερδών προ φόρων και τόκων (EBIT) στο υψηλό άκρο του εύρους των προβλέψεών του από -3% έως +3% ενώ συνεχίζουν να εκτιμούν οργανική αύξηση των εσόδων  πάνω από το μέσο εύρος των στόχων, ήτοι  5-6% , παρά τους «συνεχιζόμενους μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους».

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε αύξηση στο τζίρο κατά 16,2 % σε οργανική βάση στα 2,205 δις ευρώ  έναντι  1,770 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2022, ενώ σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, σε δημοσιευμένη βάση καταγράφηκε αύξηση 2,6% στα 621 εκατ. κιβώτια έναντι 605,5 εκατ. κιβώτια.

Η επιδίωξη για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040 απορροφά σημαντικό μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων, που αφορά σε  περί τα 250 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών έως το 2025.

Μέσω της επίτευξης ενός υφιστάμενου εγκεκριμένου στόχου, ο όμιλος προσδοκά να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές της αλυσίδας αξίας κατά 25% έως το 2030, με περαιτέρω μείωση 50% την επόμενη δεκαετία. Για την αντιμετώπιση του 90% των εκπομπών, που προκύπτουν από ενέργειες τρίτων ο Όμιλος διευρύνει τη συνεργασία με τους προμηθευτές του και όπου οι εκπομπές δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως, η εταιρεία θα τις αντισταθμίσει επενδύοντας σε άλλα μέτρα προστασίας του κλίματος.

Σε εγχώριο επίπεδο,η  Coca-Cola Τρία Έψιλον, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου Coca-Cola HBC μέσω των πρακτικών που εφαρμόζει στις παραγωγικές μονάδες και των πρωτοβουλιών της για τη δημιουργία μίας κλιματικά ουδέτερης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Ελλάδα ήδη «μετρά» ένα σημαντικό milestone που αφορά στο εργοστάσιο στο Αίγιο, το οποίο κινείται σε τροχιά ώστε να γίνει κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2025. Παράλληλα, στo Σχηματάρι Mega Plant οι αειφόρες επιδόσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: βέλτιστες πρακτικές στη χρήση νερού,  χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές και μείωση του δείκτη ενέργειας κατά  τουλάχιστον 3% την τελευταία εξαετία, ενώ από το 2019 έχει επιτευχθεί  100% ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση στέρεων αποβλήτων και από το 2021 η μονάδα προχώρησε στη κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου.