Skip to main content

Mytilineos: Υψηλές επιδόσεις το α’ τρίμηνο – Εκτινάχθηκαν κατά 113% τα καθαρά κέρδη

Η καλύτερη επίδοσή α' τριμήνου με «οδηγό» τον κλάδο της ενέργειας - Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,358 δισ. καταγράφοντας «άλμα» 30%

«Στίγμα» για περαιτέρω ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και αύξηση της κερδοφοριας σε σχέση με το 2022 (έτος κατά το οποίο η εταιρεία εμφάνισε επιδόσεις-ρεκόρ) δίνουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της MYTILINEOS, τα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο και ξεπέρασαν κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών: Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ, έναντι 67 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και έναντι εκτιμήσεων για 110-111 εκατ. ευρώ, με αύξηση 113% σε ετήσια βάση. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 72% και ανήλθαν σε 225 εκατ. ευρώ (από 130 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2022) ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 45% στα 190 εκατ. ευρώ. Ο δε κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30% και ανήλθε σε 1,35 δις. ευρώ σε σύγκριση με 1, 04 δις. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της MYTILINEOS την περίοδο Ιανουαρίου -Μαρτίου 2023  (πρώτο τρίμηνο μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό), που έρχονται σε συνέχεια των ιστορικά υψηλά επιδόσεων του 2022, ήταν τα καλύτερα ιστορικά που έχει πετύχει ποτέ η εταιρεία στο συγκεκριμένο διάστημα.  Τις ισχυρές προοπτικές της MYTILINEOS και τη σημαντική βελτίωση του πιστωτικού προφίλ αναγνωρίζουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όπως η FITCH που πρόσφατα ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Εταιρείας σε «ΒΒ+», μειώνοντας στο ελάχιστο την απόσταση που τη χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις πολύ υψηλές επενδυτικές δαπάνες της περιόδου, ο δείκτης προσαρμοσμένου καθαρού χρέους/EBITDA βρίσκεται στο 1,03x, επίπεδο που παραπέμπει σε εταιρείες εντός της επενδυτικής βαθμίδας, η επίτευξη της οποίας αποτελεί στόχο της διοίκησης της MYTILINEOS. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 948 εκατ., ευρώ, μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό 151 εκατ. ευρώ που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt).

Οδηγός στις «υψηλές πτήσεις» του α’ τριμήνου του 2023 ήταν ο κλάδος της ενέργειας: Πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), που είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του  2022, o  κλάδος ευνοήθηκε επίσης από την ενδυνάμωση της παρουσίας της MYTILINEOS στην προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης όσο και εντός Ελλάδος. Παράλληλα  ενισχύεται σταθερά η παρουσία της MYTILINEOS στην εγχώρια αγορά, καθώς μαζί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της WATT+VOLT, το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον ξεπερνά το 10% διαθέτοντας περισσοτέρους από 500.000 πελάτες.

Την ίδια στιγμή, και ο κλάδος μεταλλουργίας , πέτυχε ακόμα ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο, κυρίως λόγω της έγκαιρης ανάληψης δράσεων, από πλευράς της διοίκησης της Εταιρείας, αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, ισοτιμίας €/$ όσο και για τον έλεγχο του κόστους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συνύπαρξη των τομέων Ενέργειας και Μετάλλων, αντικατοπτρίζονται στην περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου κέρδους και διατηρούν τη MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

Τέλος, αναφορικά με την δραστηριότητα των κατασκευών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 10ης Απριλίου 2023, βαίνει προς ολοκλήρωση η απόσχιση των κλάδων Υποδομών και Παραχωρήσεων και η εισφορά τους στις αντίστοιχες θυγατρικές εταιρείες, ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και Μ Παραχωρήσεων, οι οποίες αναμένεται σταδιακά να ενισχύσουν τις οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS.