Skip to main content

Ελλάκτωρ: Τζίρος 1,04 δισ. ευρώ το 2022 – Στα 519 εκατ. τα καθαρά κέρδη

Ευθύμιος Μπουλούτας: Ο όμιλος έχει εισέλθει πλέον σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και θα συνεχίσει να ισχυροποιεί τη θέση του

Σε κύκλο ενισχυμένης κερδοφορίας εισήλθε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το 2022. Ειδικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου για το 2022 ανήλθε σε 1,04 δισ. ευρώ (ετήσια μεταβολή +14%) ενώ τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) για το 2022 σκαρφάλωσαν στα 239 εκατ. ευρώ (ετήσια μεταβολή +45%), εκ των οποίων 164 εκατ. αφορούν συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Τα Κέρδη προ Φόρων (ΚΠΦ) για το 2022 διαμορφώθηκαν σε 68 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 29 εκατ. το 2021, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούν συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Τα Κέρδη μετά από Φόρους (ΚΜΦ) διαμορφώθηκαν σε 519 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με ζημίες 58,4 εκατ. το 2021), συμπεριλαμβανομένων κερδών 497 εκατ. που αφορούν στην πώληση του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τα Καθαρά Διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 182 εκατ. ευρώ, έναντι Καθαρού Δανεισμού 578 εκατ. ευρώ στις 31.12.2021. Η ρευστότητα του ομίλου ανήλθε στις 31.12.2022 σε 508 εκατ. ευρώ και στις 31.12.2021 470 εκατ. ευρώ.

Ευθύμιος Μπουλούτας: Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία

«Το 2022 αποτέλεσε ένα κομβικό ορόσημο για τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ» σημείωσε σχολιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας. Όπως επεσήμανε, με τη στρατηγική εξυγίανσης της κεφαλαιακής δομής και επιτυχούς αναδιάρθρωσης που ακολουθήσαμε τα τελευταία δυο χρόνια πετύχαμε την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των προηγουμένων ετών, με επιστροφή στην ανάπτυξη των εργασιών κατά 17% την διετία, και την είσοδο σε νέο κύκλο σημαντικά αυξημένης κερδοφορίας όπως αποτυπώνεται στα καθαρά κέρδη του 2022, ύψους 519 εκατ. ευρώ».

«Από υπερδανεισμένη επιχείρηση του παρελθόντος κατορθώσαμε να αποπληρώσουμε το σύνολο του εταιρικού δανεισμού και να είμαστε από τις ελάχιστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με καθαρά ταμειακά διαθέσιμα 182 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «σαν αποτέλεσμα της, σημαντικά αυξημένης, κερδοφορίας μας, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώνονται στο τέλος του 2022 σε 913 εκατ. ευρώ, καθιστώντας μας, μια από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στο κλάδο των υποδομών της Ελλάδας».

Το 2022, ολοκληρώθηκε η απόσχιση του κλάδου ΑΠΕ με σύσταση της ΑΝΕΜΟΣ RES HOLDINGS AE, θυγατρικής της MORE κατά 75%, και στην οποία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμμετέχει με ποσοστό 25%, με τίμημα για την εν λόγω μεταβίβαση που ανήλθε σε 671,5 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή, όπως και η πλήρης εξαγορά του Διεθνούς Ομολόγου (ονομαστικής αξίας 670 εκατ. ευρώ), δύο έτη νωρίτερα από τη λήξη του έχει θωρακίσει κεφαλαιακά τον Όμιλο, επιτρέποντας την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων σε όλους τους κλάδους δραστηριότητάς του, τόνισε ο κ. Μπουλούτας.

Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή, ο ίδιος υπογράμμισε πως «κεφαλαιοποιώντας μια επιτυχημένη στρατηγική αναδιάρθρωσης, ο κλάδος επανήλθε σε ανοδική πορεία, με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές σε όρους ανάπτυξης και λειτουργικής κερδοφορίας. Η ανταγωνιστική ανάκαμψη του κλάδου σε μόλις δύο χρόνια αποτυπώνεται τόσο στο ανεκτέλεστό του, ύψους 2,9 δισ. ευρώ (αύξηση πάνω από 60% σε σχέση με το 2020) και την αύξηση των εσόδων του κατά 20%, όσο και στην αύξηση της οικονομικής αξίας του, ως αυτή αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συναλλαγή πώλησής του στην INTRAKAT».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επεσήμανε πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει εισέλθει πλέον, σε μία βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, και πρόσθεσε πως «στηριζόμενη στο νέο της επιχειρηματικό μοντέλο θα συνεχίζει να ισχυροποιεί τη θέση της στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, με γνώμονα τη δημιουργία μίας σταθερής και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους, τους εργαζομένους καθώς και την Ελληνική οικονομία και κοινωνία».