Skip to main content

Αγορά κατοικιών: Διατηρείται η ανοδική τάση στις τιμές

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Τι εκτιμούν επαγγελματίες του κλάδου για την πορεία της αγοράς

Η ζήτηση κυρίως από Έλληνες για συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων σε συνδυασμό με την μειωμένη προσφορά οδηγούν στην εκτίμηση ότι, εκτός απρόοπτου, οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους.

Στα τέλη Απριλίου στο μεταξύ αλλάζει το καθεστώς για την golden visa και με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση πως το ενδιαφέρον των ξένων για ακίνητα στις περιοχές τις οποίες το ποσό θα παραμένει στις 250 χιλ. ευρώ θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών σε αυτές με μεγαλύτερο ρυθμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Ελευθέριο Ποταμιάνο, με βάση τα δεδομένα από την ενασχόλησή του στην κτηματομεσιτική εταιρεία που ηγείται  στην παρούσα συγκυρία οι αγοραστές κατοικιών είναι κατά 70% Έλληνες και κατά 30% ξένοι υπήκοοι.

Οι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα αξίας μέχρι περίπου 300 χιλ. ευρώ και όπως σημειώνει ο ίδιος κατά 80% χωρίς να καταφεύγουν στις τράπεζες για δανεισμό.

Όπως επίσης επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, «η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά και σε αυτό συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών ή των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicer’s). Ο ρυθμός που αυτά τα ακίνητα βγαίνουν στην αγορά δεν είναι ο ενδεδειγμένος και σε κάθε περίπτωση δεν βοηθά στην ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό βεβαίως και με μια σειρά από άλλους λόγους την αύξηση των τιμών πώλησης».

Την ίδια περίπου εικόνα μεταφέρει στη «Ν» και ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Keller Williams Greece & Cyprus, Κωνσταντίνος Κολοβός. Υπογραμμίζει ότι η ζήτηση από Έλληνες αφορά την κατηγορία των κατοικιών αξίας έως 250 χιλ. ευρώ, ενώ με βάση την εμπειρία του από το κτηματομεσιτικό γραφείο που εργάζεται σημειώνει πως από το Φθινόπωρο έχει επιβραδυνθεί η ζήτηση για ακριβά οικιστικά (αξίας 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ).

Αναφορικά με τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης της golden visa ο κ. Ποταμιάνος εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των ξένων για τις περιοχές που διατηρούν τη δυνατότητα άδειας παραμονής με την αγορά ακινήτου αξίας 250 χιλ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών και εκεί με μεγαλύτερο ρυθμό. Παράλληλα στις περιοχές που το ποσό αυξάνεται στα 500 χιλ. ευρώ θα φέρει πιθανότατα μια νέα κατηγορία επενδυτών και επίσης θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των αξιών.

Βάσει της σχετικής τροπολογίας που έχει ψηφιστεί για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, για την απόκτηση της  golden visa καθορίζεται από τον Μάιο σε 500 χιλ. ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

Για τις λοιπές περιοχές της χώρας η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας για την παροχή άδειας διαμονής παραμένει στις 250 χιλ. ευρώ.

Ήδη υπάρχουν πωλητές σε περιοχές όπως είναι το Περιστέρι αλλά και αλλού που αναπροσάρμοσαν την τιμή του προς πώληση ακινήτου τους μόλις ψηφίστηκε ο νόμος ευελπιστώντας ότι θα προσελκύσουν ξένο αγοραστή.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια έκθεση της Berkshire Hathaway HomeServices  η  Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών, παρουσιάζοντας μεγάλη ζήτηση στην ενοικίαση πολυτελών κατοικιών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.