Skip to main content

ΣΕΒΕ: Σήμερα το «πράσινο φως» για την απόδοση των πρώτων 30 «Μακεδονικών Σημάτων»

Ολοένα και πιο έντονο το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για την απόκτηση του Μακεδονικού Σήματος.

Σήμερα αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από τον το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, για την απόδοση των πρώτων 30 «Μακεδονικών Σημάτων», «Macedonia the Great», σε ισάριθμες εταιρείες.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός του, Σίμος Διαμαντίδης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, ενόψει της υλοποίησης του 17ου πολυσυνεδρίου που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 2023, το διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη ka-business.gr, καταγράφεται ολοένα και πιο έντονο το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για την απόκτηση του Μακεδονικού Σήματος, ενώ τόνισε ότι η τοποθέτησή του πάνω στα ελληνικά προϊόντα, θα ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφεια των μακεδονικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, το Μακεδονικό Σήμα θα προστατεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές, αφού θα πιστοποιεί ότι πρόκειται «για τα γνήσια μακεδονικά ελληνικά προϊόντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη στο στάδιο ελέγχου βρίσκονται τα δικαιολογητικά άλλων 30 επιχειρήσεων που αιτήθηκαν την απόκτηση του Μακεδονικού Σήματος, ενώ άλλες 100, σε σύνολο 200, βρίσκονται σε γραμμή αφετηρίας για την αποστολή των απαιτούμενων εγγράφων στον ΣΕΒΕ.

Με την απόδοση του Μακεδονικού Σήματος στις ελληνικές επιχειρήσεις «αποκαθιστούμε την αδικία που συντελέστηκε», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «εάν δεν προχωρούσαμε στην δημιουργία του συλλογικού αυτού σήματος, τότε δεν αποκλείεται τα ελληνικά τρόφιμα να εξαφανίζονταν ανάμεσα σε όλα εκείνα που κυκλοφορούν ως μακεδονικά».

Το μακεδονικό σήμα μπορεί να χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒΕ για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και την ΠΕ Δράμας και Καβάλας.

Πάντως, όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, τα ελληνικά προϊόντα ενισχύουν σημαντικά την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές, και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι τον Ιανουάριο φέτος οι εξαγωγές καταγράφηκαν αυξημένες σε ποσοστό 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ.

Το 17ο πολυσυνέδριο, με θέμα τις προοπτικές και προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας Θράκης και στη διάρκειά του θα τοποθετηθούν 60 εισηγητές σε επτά θεματικές.