Skip to main content

Πιστοποίηση ανάπτυξης και εξέλιξης το 2022 για το efood – Διατήρηση δυναμικής και το 2023

Χρονιά ανάπτυξης αποτέλεσε το 2022 για το efood. Με κεντρικούς πυλωνες της στρατηγικής του τη διεύρυνση των συνεργαζόμενων καταστημάτων του, την αύξηση των παραγγελιών και την ανάπτυξη του efood market, ως βασικής πλέον υπηρεσίας προς τους χρήστες το efood πιστοποίησε τη συνέχεια της εξέλιξής του. Στόχος της εταιρείας είναι να διατηρήσει τη δυναμική της και το 2023.

Αναλυτικά κατα το τελευταίο έτος, το efood κατέγραψε μια σημαντική αύξηση των καταστημάτων που ενσωματώνονται στις υπηρεσίες του,πανελλαδικά, τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 21.000, διατηρώντας το θετικό ρυθμό αύξησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, κατέγραψε μια αύξηση κατά 62% των τοπικών καταστημάτων -όπως κάβες, μανάβικα, ανθοπωλεία και κρεοπωλεία-,  καθώς και μια αντίστοιχη αύξηση κατά 18,5% των καταστημάτων που αξιοποιούν την υπηρεσία delivered by efood, πιστοποιώντας τη δυναμική του own delivery που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Στον τομέα των υπηρεσιών το efood market αποτέλεσε συνολικά για το efood, την υπηρεσία με την υψηλότερη ανάπτυξη, το 2022, με τριπλασιασμό των παραγγελιών σε σχέση με το 2021, η οποία οφείλεται τόσο στη γενικότερη αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, όσο και στην ίδια την εξέλιξη της υπηρεσίας, η οποία σε επίπεδο κωδικολογίου ενσωμάτωσε κατά 61,7% περισσότερα προϊόντα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τάσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών το efood επισημαίνει πως οι καταναλωτές δείχνουν μια σαφή τάση προτίμησης των ηλεκτρονικών καναλιών για αγορές super market και μικρής λιανικής, με το efood market να καταγράφει -πέρα από την αύξηση στον αριθμό των παραγγελιών-  σημαντική αύξηση στη συχνότητα παραγγελιών ανά χρήστη, κατά 25,7%, στοιχείο που αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό την προοδευτική μετατροπή της αγοραστικής τους συμπεριφοράς.

Οπως τονίζουν τα στελεχη του efood στις ποσοστιαίες αυτές μεταβολές έχει συμβάλει και η ίδια η λειτουργία του efood market, η οποία εκτείνεται εκτός ωραρίου της οργανωμένης λιανικής (καθημερινή λειτουργία έως τις 12.30 το βράδυ) ενώ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προχωρούν σε βασικές ή συμπληρωματικές αγορές και την Κυριακή όπως και τις ημέρες αργιών.

Σε επίπεδο προτιμήσεων, οι χρήστες του efood, αυξάνουν προοδευτικά τις ηλεκτρονικές τους πληρωμές (21% αύξηση, σε σχέση με την περίοδο προ-covid για το σύνολο των υπηρεσιών του efood), ενώ αναφορικά με τα προϊόντα super market και μικρής λιανικής, επιλέγουν όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες προϊόντων, με βασικές επιλογές τα αλλαντικά-τυριά και τα χαρτικά είδη. Στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφουν εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη τάση χρήσης του efood market, με τις πόλεις – πρωταθλητές, να αναδεικνύονται η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο.

Σημαντικό στοιχείο για τη συμπεριφορά των καταναλωτών αποτελεί η σημαντική προτίμηση σε προσφορές, οι οποίες αποτελούν το 20% περίπου των συνολικών παραγγελιών, κάτι που οφείλεται και στη στρατηγική της εταιρείας να αποτελεί την πλέον προσιτή πλατφόρμα σε επίπεδο τιμών.

Διατήρηση της δυναμικής για το 2023

Για το 2023, το efood θα συνεχίσει τη δυναμική του ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο διεύρυνσης των υπηρεσιών του όσο και στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών του δεικτών.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των συνεργαζόμενων καταστημάτων. Επιδιωκει την προσθήκη νέων κατηγοριών καταστημάτων και αποβλέπει στη σημαντική αύξηση της δυναμικής του efood market. Επιπλέον εκτιμά οτι θα καταγράψει αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας του, ενώ σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση της υπηρεσίας delivered by efood.