Skip to main content

“Big Pi II”: 50 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής τεχνολογικής καινοτομίας

Το Big Pi II θα επενδύει στα αρχικά στάδια (seed stage), με ποσά που κυμαίνονται από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η Big Pi (www.bigpi.vc), εταιρεία venture capital που ιδρύθηκε το 2018, ανακοινώνει το δεύτερο fund της, το Big Pi II, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.  Πρόκειται για το πρώτο equity fund 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) για επενδύσεις σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε με την Big Pi μέσω του προγράμματος “InnovateNow”. To Πρόγραμμα InnovateNow υλοποιείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Σύμφωνα με τον Μάρκο Βερέμη, Partner στη Big Pi Ventures, «η έναρξη του Big Pi II είναι για εμάς μια σημαντική στιγμή. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας για να μεγαλώσει και για να βγει η επόμενη γενιά Ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας στο παγκόσμιο προσκήνιο».

Η επενδυτική στόχευση του νέου fund, όπως και του πρώτου, είναι σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προϊόντα «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) και ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία. Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (δανειακό σκέλος), συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, “τρέχει” δύο καινοτόμα, χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο λόγος για το InnovateNow (100 εκατ. ευρώ) και το Q-Equity (400 εκατ. ευρώ), τα οποία υπολογίζουμε πως θα μοχλεύσουν κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην Ελληνική οικονομία. Από την ανταπόκριση εταιρειών venture capital φαίνεται πως το εγχείρημά μας αποδίδει, ήδη, καρπούς».

Επένδυση στα αρχικά στάδια

Το Big Pi II θα επενδύει στα αρχικά στάδια (seed stage), με ποσά που κυμαίνονται από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου θα έχουν ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα στοχεύουν στην παγκόσμια αγορά. Στο Big Pi II βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) με κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω του προγράμματος “InnovateNow”. Συμμετέχουν, ακόμη, 25 ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων, τράπεζες, στελέχη της βιομηχανίας και ιδρυτές καινοτόμων επιχειρήσεων. Το πρώτο fund της Big Pi σημειώνει, ήδη, επιτυχία, με εταιρείες όπως η TileDB, η Intelligencia και η Orfium να παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη. Συνολικά, εννέα εταιρείες του χαρτοφυλακίου έχουν, ήδη, λάβει χρηματοδότηση από επενδυτές όπως η Intel, η Lockheed Martin και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ μια εταιρεία έχει πωληθεί σε μεγάλο πολυεθνικό όμιλο. Από την πλευρά του ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, τόνισε πως «με την παρούσα συμφωνία το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινάει τη δημιουργία του πρώτου fund για τη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας μέσω μετοχικής συμμετοχής (equity). Η Ελλάδα διαθέτει, ήδη, ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων πολύ δυναμικό και επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης να συμβάλλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξή του, δημιουργώντας ένα δίαυλο χρηματοδότησης ιδεών, ταλέντου και καινοτομίας».

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας, μεταξύ της ΕΑΤΕ και της Big Pi Ventures, παρόντες ήταν: οι κκ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την ΕΑΤΕ, οι Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος και από τη Big Pi Ventures, οι Partners Μάρκος Βερέμης, Αρίστος Δοξιάδης και Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, καθώς και ο Operating Partner, Γιώργος Σαλιάρης-Φασσέας.