Skip to main content

Ελλάκτωρ: Τα επόμενα βήματα μετά το deal για την Άκτωρ

Έξι εβδομάδες θα διαρκέσουν 6 οι αποκλειστικές επαφές.

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις 6 εβδομάδων για τους όρους της αγοραπωλησίας της κατασκευαστικής εταιρείας, Άκτωρ, εισέρχονται η Ελλάκτωρ και ο κυπριακός ομίλος Wade Adams –  Adamas Group (εταιρεία του Δ. Κούτρα).

Με ανακοίνωση της εταιρείας, επιβεβαιώθηκε ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη προσύμφωνο.

Η υπογραφή του προσυμφώνου δεν δεσμεύει τη Ελλάκτωρ να πουλήσει την θυγατρική της, ωστόσο, πλέον, γίνεται σαφές ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της, η ολλανδική Reggeborgh Invest BV και η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, έχουν χαράξει μια νέα πορεία για τον άλλοτε μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει η πώληση του 25% του τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που έχει διατηρηθεί, μέσω διαδικασίας για την προσέλκυση της καλύτερης οικονομικής προσφοράς.

Έπειτα και από αυτή την κίνηση η Ελλάκτωρ, όπως εκτιμάται, θα βρεθεί με μια ρευστότητα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθεί στις Παραχωρήσεις και το real estate.

Η Άκτωρ, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και μετά την πώλησή της, βάσει πρόβλεψης στην κυοφορούμενη συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι η Άκτωρ Παραχωρήσεις διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή στους αυτοκινητοδρόμους Αττική Οδός (65,8%) και Μορέας (71,7%) και διατηρεί σημαντικά ποσοστά (17-23%) στους αυτοκινητοδρόμους Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, καθώς και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Η σύμβαση για την Αττική Οδό λήγει, όπως είναι γνωστό τον Οκτώβριο του 2024, με την Ελλάκτωρ να τη διεκδικεί εκ νέου στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Η εν λόγω θυγατρική της Ελλάκτωρ έχει υπογράψει επίσης Σύμβαση Παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης Μαρίνας των Βαλκανίων, για περίοδο 40 ετών, με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Επιπλέον, η Άκτωρ Παραχωρήσεις επιδιώκει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει στη δημοπράτηση μιας σειράς νέων έργων Παραχώρησης και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μεταξύ άλλων συμμετέχει στις διαδικασίες για τα κτηριακά ΣΔΙΤ του δημοσίου (φοιτητικές εστίες, σχολικές μονάδες, δικαστικά μέγαρα κ.α.) για τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) καθώς και για τη μεγάλη παραχώρηση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η Διοίκηση της εταιρείας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» (εφεξής «η Εταιρεία») σε συνέχεια της από
26.01.2023 ανακοίνωσής της, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, ανακοινώνει την
έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas
SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της
θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Η Εταιρεία, συμμορφούμενη πάντα με το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα με το
άρθρο17 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου
Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις σχετικά με την
εξέλιξη της ανωτέρω διαδικασίας.