Skip to main content

Τουλάχιστον τέσσερις οι «μνηστήρες» για το Mall στο Ελληνικό

Προσφορές κατέθεσαν η Άβαξ σε συνεργασία με την ιταλική Rizzani de Eccher, η Άκτωρ με τη βελγική Besix, η Τέρνα με ξένο εταίρο και η Αρχιρόδον.

Τουλάχιστον τέσσερις προσφορές έχει λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda Development στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την επιλογή Early Contractor Involvement (ECI) για το Vouliagmenis Mall Complex (VMC) στο Ελληνικό.

Το VMC, επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ (capex) περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα (συνολικής επιφάνειας 130 χιλ. τ.μ. και εκμισθώσιμης 85 χιλ. τ.μ.) και τα νέα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς (40 χιλ. τ.μ.).

Στη διαδικασία για τον ECI προσφορές κατέθεσαν η Άβαξ σε συνεργασία με την ιταλική Rizzani de Eccher, η Άκτωρ με την βελγική Besix, η Τέρνα με την ACC και η Αρχιρόδον.

H Lamda για την υλοποίηση του Vouliagmenis Mall Complex ακολουθεί διαδικασία που προσομοιάζει με αυτή για τη δημιουργία του οικιστικού πύργου, Riviera Tower, στο παραλιακό μέτωπο. Σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για την επιλογή ECI για τον οικιστικό πύργο είχαν συμμετάσχει τέσσερις κοινοπραξίες (Αρχιρόδον – Besix, Άβαξ – Rizzani de Eccher, ΓΕΚ Τέρνα – ACC και Bouygues Batiment International – Intrakat). Επελέγη η κοινοπραξία Bouygues – Intrakat, η οποία, εκτός απρόοπτου, θα είναι και ο κατασκευαστής του Riviera Tower (εκκρεμεί η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου).

Το ίδιο θα συμβεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περίπτωση του Vouliagmenis Mall Complex. Εφόσον το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί είναι ικανοποιητικό και η συνεργασία στα πρώτα στάδια (σχεδιασμός, προγραμματισμός, εφοδιαστική αλυσίδα του έργου) η επιθυμητή, ο ECI που θα επιλεγεί θα είναι και ο κατασκευαστής του VMC.

Το VMC είναι ο ένας από τους τέσσερις πόλους που περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Κέντρο (Commercial Hub), ανάπτυξη που θα εξελιχθεί στην πρώτη φάση του Ελληνικού. Αφορά έκταση 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Lamda (εταιρική παρουσίαση Ιανουάριος 2023) για το Vouliagmenis Mall έχει κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από μισθωτές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) και έχουν υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για το 25%.