Skip to main content

Vidavo: Ένας γιατρός στην… οθόνη σας

Το success story μίας ελληνικής startup

Ύστερα από τρία χρόνια πανδημίας, αλλά και με τις online υπηρεσίες να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, έχει καταστεί πια σαφές πόσο σημαντικές είναι οι διαδραστικές, ψηφιακές λύσεις και στον χώρο της υγείας. Φανταστείτε κάποιον, που αναλαμβάνει να οργανώσει online τον εξατομικευμένο ιατρικό φάκελό σας, με το προφίλ, το ιστορικό, την καταγραφή των βιολογικών σημάτων και τη φαρμακευτική αγωγή σας. Που σας επιτρέπει εξ αποστάσεως επικοινωνία με γιατρούς, όπου και εάν βρίσκετε. H Vidavo, που μετράει δύο δεκαετίες ζωής, το προσφέρει. Με τη συγκεκριμένη εταιρεία, η Nαυτεμπορική και ο ΣΕΒ, ανοίγουν τον κύκλο της παρουσίασης των ιστοριών επιτυχίας στο ελληνικό οικοσύστημα των startups.

Η ιδέα για την Vidavo – Healthcare Anytime Anywhere γεννήθηκε πριν από τριάντα χρόνια, κατά την εκπόνηση του διδακτορικού του ιδρυτής της, Παντελή Αγγελίδη. Πριν από 20 χρόνια έλαβε και νομική υπόσταση.  «Έκτοτε η ομάδα Vidavo υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της τεχνολογίας, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω λύσεων τηλεϊατρικής και ψηφιακής υγείας» λέει στη Ναυτεμπορική η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκέλλα Ψυμάρνου.

Τα εμπόδια

Η διαδρομή της εταιρείας ήταν απαιτητική. «Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις, εμπόδια και απογοητεύσεις, όπως σχεδόν όλοι βέβαια όσοι επιχειρούν στη χώρα μας» εξηγεί. Η κυριότερη και διαχρονική; Η απουσία θεσμικού πλαισίου για την τηλεϊατρική. Κόντρα στα εμπόδια ωστόσο η εταιρεία έχει καταφέρει να υλοποιήσει μακρόβια έργα τηλεϊατρικής στην χώρα, έχει αναδειχθεί στους εκατό κορυφαίους παίκτες ηλεκτρονικής υγείας παγκοσμίως και έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία καινοτομίας. Περισσότερο από κάθε διάκριση, την επιτυχία της μαρτυρά κάτι άλλο, σύμφωνα με την κ. Ψυμάρνου. «Πάνω από όλα έχει ικανοποιημένους χρήστες που αλλάζουν την υγεία και την καθιστούν προσβάσιμη για όλους!».

Τι νέο φέρνει στην αγορά

Το κορυφαίο προϊόν της Vidavo, η πλατφόρμα Vida24, είναι µία πολυεπίπεδη και αρθρωτή λύση, που έχει εφαρµοστεί σε ποικίλα οργανωσιακά και επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Είναι σε παραγωγική λειτουργία ήδη από το 2005 και εξελίσσεται συνεχώς. «Είναι σηµαντικό ότι είναι δοκιµασµένη λύση σε εφαρµογές µεγάλης κλίµακας για την παροχή υπηρεσιών τηλε-υγείας και είναι διαθέσιµη προς άµεση χρήση.  Η παροχή υπηρεσιών µέσω της πλατφόρµας έχει δηµοσιευµένα αποτελέσµατα βελτίωσης δεικτών υγείας, εξοικονόµησης πόρων και παροχής βελτιωµένων υπηρεσιών υγείας από απόσταση» μας λέει η CEO της εταιρείας.

Ο μεγάλος σταθμός στην πορεία της

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην ιστορία της εταιρείας ήταν η εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2010 (κωδ ΟΑΣΗΣ: ΒΙΝΤΑ). Αυτή την βοήθησε στο επίπεδο της χρηματοδότησης και της έδωσε τη δυναμική που χρειάζεται για να συνεχίσει με επιτυχία την εφαρμογή πρότυπων υπηρεσιών παρακολούθησης ασθενών από απόσταση και την ανάπτυξη εφαμοργών στην πρωτοβάθμια ιατρική και ιατρική ακριβείας, σε ποικίλα νοσοκομεία και κλινικές, τηλεϊατρική στα πλοία, στον τουρισμό, αλλά και στην αυτόνομη διαβίωση ευάλωτων ομάδων.

Και τα επόμενα βήματα  με τη βοήθεια της… ΑΙ

Η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει και μαζί και επιδιώξεις της. «Ανταποκρινόμενοι στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών διασύνδεσης ιατρών και ασθενών, εντός κι εκτός συνόρων με πιστοποιημένες λύσεις digital therapeutics, η ομάδα μας μεγαλώνει το ίδιο και οι στόχοι μας» τονίζει η κ. Ψυμάρνου.

Η εταιρεία επενδύει στην καινοτομία με την spin out ΕΜΜΑ, αναπτύσσοντας μια ιατρική συσκευή υποστήριξης κλινικών αποφάσεων, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI ) για  να λειτουργεί ως ψηφιακός σύμβουλος στην “πρώτη γραμμή” της Ιατρικής, τα ΤΕΠ.

Ο στόχος παραμένει πάντα ένας: «Επενδύουμε στην κοινωνία με σειρά δράσεων κοινωνικής προσφοράς. Επενδύουμε στη συνεχή εξέλιξη των υπηρεσιών μας και στην ανάπτυξη μας. Επενδύουμε στο μέλλον και στην υγεία όλων!».