Skip to main content

Οπτική ίνα σε 1,6 εκατομμύρια σπίτια έως το 2027

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος μιλάει στη «Ν».

Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, από τον μέτοχό της, την United Group και το Ταμείο Ανάκαμψης, η νέα Nova, προχωρά στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, η ανάπτυξη οπτικής ίνας στα σπίτια είναι σε εξέλιξη προσθέτοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα νέες περιοχές.

Μέχρι το 2027 θα συνδέσει 1,6 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με FTTH και, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Nova στη συνέντευξή του στη «Ν» που ακολουθεί, οι επενδύσεις σε δίκτυο οπτικής ίνας θα συνεχιστούν και πέρα από αυτό τον αριθμό.

Ποια είναι η στρατηγική και η στόχευση της νέας Nova; 

Η στρατηγική μας είναι μονοσήμαντη και επικεντρώνεται στην εμπειρία του πελάτη. Ο πελάτης είναι το Α και το Ω για εμάς. Έχουμε χτίσει ολόκληρη την στρατηγική μας βασισμένοι σε μια απλή αρχή. Να προσφέρουμε όσο το δυνατόν ποιοτικότερα προϊόντα σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Ως χώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και όλοι μας έχουμε ανάγκη από προϊόντα που εξασφαλίζουν απρόσκοπτη επικοινωνία και συνδεσιμότητα χωρίς περιορισμούς.

Τα απεριόριστα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία δεν είναι ο κανόνας και αποτελεί συχνό φαινόμενο οι πελάτες ακόμα και σήμερα να αυτοπεριορίζονται. Οι ταχύτητες internet που προσφέρονται, κατά βάσει μέσω του δικτύου χαλκού, δεν επιτρέπουν απρόσκοπτη εργασία από το σπίτι και δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολλές ταυτόχρονες συνδέσεις συσκευών.

Στην νέα Nova προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτές τις παθογένειες με τα καινούργια μας προϊόντα.

Ανακοινώσατε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δις. συνολικά. Πως προχωρά και πότε θα ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος του που αφορά την οπτική ίνα στα σπίτια (FTTH);

Το έργο ανάπτυξης οπτικής ίνας είναι σε εξέλιξη προσθέτοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα νέες περιοχές. Μέχρι το 2027 στοχεύουμε σε 1,6 εκατ. γραμμές FTTH και η πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε και πέρα από αυτό τον αριθμό. Δίνουμε έμφαση στις οπτικές ίνες. Ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικής ίνας είναι καθοριστικός παράγοντας για να προσφέρουμε στους πελάτες μας την αναβαθμισμένη εμπειρία και εξυπηρέτηση που επιθυμούμε από την ενεργοποίηση μέχρι την διαχείριση των βλαβών.

Πως θα χρηματοδοτήσετε το επενδυτικό σας πρόγραμμα; 

Η Nova ανήκει στην United Group, ηγέτη στις τηλεπικοινωνίες και την ψυχαγωγία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την United Group και εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του ομίλου για την ελληνική αγορά, η οποία έχει βαρύνουσα σημασία για τον όμιλο. Επίσης, το πρόγραμμα ανάπτυξης οπτικών ινών χρηματοδοτείται εν μέρει και από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω δανειακής σύμβασης που έχουμε εξασφαλίσει.

Συναντάτε προβλήματα στην υλοποίηση του δικτύου FTTH;

Το επενδυτικό μας πλάνο στοχεύει να καλύψει το 70% των περιφερειών της χώρας. Αναμφισβήτητα τα οφέλη της οπτικής ίνας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι πολλαπλά. Ειδικά για την Ελλάδα, που σήμερα είναι από τους ουραγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις ταχύτητες άνω των 100 Mbps καθώς και στην κάλυψη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με οπτική ίνα, σύμφωνα με τον δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI). Η απρόσκοπτη εργασία από το σπίτι, η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων και η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων γίνονται εφικτά μόνο με προηγμένες ψηφιακές υποδομές. Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση των ωφελειών και η συνειδητοποίηση ότι το έργο της οπτικής ίνας είναι εθνική υπόθεση θα επικρατήσουν, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία αδειοδότησης από τους Δήμους.

Ως Nova επενδύουμε στην ανεύρεση εξειδικευμένων συνεργατών για τις απαραίτητες σκαπτικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, ενώ διατηρούμε πάντα ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο τήρησης όλων των κανόνων ασφαλείας. Παράλληλα έχουμε θέσει σε εφαρμογή πλάνο εργασιών σε κάθε Δήμο έτσι ώστε να προκαλέσουμε την μικρότερη δυνατή όχληση στους κατοίκους με μία μόνο επίσκεψη σε κάθε δρόμο. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι κάθε πρόκληση θα αντιμετωπιστεί αναλόγως από τις αρχές.

Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για να αυξηθεί η διείσδυση της χρήσης του FTTH στην Ελλάδα;

Όπως έχω ήδη αναφέρει βρισκόμαστε ως χώρα σε ένα σημείο καμπής. Η Ελλάδα σε κάθε μετάβαση τεχνολογίας στην σταθερή αντιμετωπίζει δυσκολία που έχει κυρίως να κάνει με το κόστος μετάβασης στη νέα τεχνολογία. Συγκεκριμένα για την οπτική ίνα το κόστος χονδρικής είναι από 125% έως 210% μεγαλύτερο συγκριτικά με την προηγούμενη τεχνολογία που είναι βασισμένη στον χαλκό.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων οι περισσότερες από τις μισές συνδέσεις είναι έως 24 Mbps. Όσο ο καταναλωτής χρειάζεται να πληρώσει πολύ παραπάνω για να μεταβεί από τα 24 Μbps σε οπτική ίνα η διείσδυση θα παραμένει χαμηλή και ο πελάτης θα συμβιβάζεται με τον χαλκό. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η παραγωγικότητα της χώρας επηρεάζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις ταχύτητες στην σταθερή πάρα στην κινητή τηλεφωνία. Τα περισσότερα σπίτια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα σχολεία, δεν μπορούν να λύσουν το θέμα των υψηλών ταχυτήτων με το 5G. Χρειάζεται η τεχνολογία οπτικής ίνας που θα επιτρέψει το 1 Gbps παντού, που είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030.

Αντιδράσατε στην μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ όσο αφορά το FTTH που αποφάσισε η ΕΕΤΤ… 

Με την πρόσφατη απόφαση, οι τιμές χονδρικής πρόσβασης παραμένουν ρυθμισμένες σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές λιανικής δεν θα ελέγχονται εκ των προτέρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αφήνουν επαρκές περιθώριο κέρδους στους ανταγωνιστές. O εκ των υστέρων έλεγχος δεν λειτούργησε ποτέ στη χώρα μας, οπότε ουσιαστικά υπάρχει απουσία ελέγχου. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε, τουλάχιστον μέχρι το 2027, να προμηθευόμαστε υπηρεσίες σε επίπεδο χονδρικής για την πλειονότητα των γραμμών μας. Πώς θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί παρέχοντας χαμηλές τιμές σε επίπεδο λιανικής, όταν οι τιμές χονδρικής, είναι τόσο υψηλές;

Η απορρύθμιση συχνά είναι απαιτητή όταν υφίσταται ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων. Αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 5 εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν δίκτυα οπτικής ίνας. Το πρόβλημα είναι ότι οι καταναλωτές δεν επιλέγουν αυτές τις υπηρεσίες. Και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με τη μείωση των τιμών λιανικής το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει τη μείωση των τιμών χονδρικής. Αναμένουμε ότι θα ξεκινήσει σύντομα η διαβούλευση για την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής. Αυτό θα αποτελέσει την ευκαιρία για να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο διείσδυσης, μειώνοντας τις τιμές χονδρικής.

Πέρα όμως από την αντίθεση μου στο συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να χαιρετίσω τη νέα ρύθμιση για την πρόσβαση στις υποδομές. Πλέον δημιουργούνται οι συνθήκες για την παροχή πρόσβασης σε υπάρχουσες υποδομές δικτύων, όπως τα χαντάκια.

Αυτό όχι μόνο θα μειώσει τις επιφυλάξεις των δήμων αλλά θα επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών αφού δεν θα χρειάζεται να σκάβεται δύο φορές ο ίδιος δρόμος. Η ρύθμιση αυτή ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στις υποδομές, ο οποίος δεν υπάρχει στη χώρα μας όσο αφορά τα δίκτυα σταθερής. Σε όποιες χώρες έχει εφαρμοστεί έχει αποφέρει οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το δείκτη DESI οι πρώτες χώρες με πάνω από 100 Μbps στα νοικοκυριά έχουν διαμορφώσει συνθήκες ανταγωνισμού στις υποδομές, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, η Πορτογαλία. Το ρυθμιστικό περιβάλλον στις δύο αυτές μεσογειακές χώρες απέφερε υπερύψηλες ταχύτητες σε προσιτές τιμές και κάλυψη οπτικής ίνας σε ένα μεγάλο ποσοστό της επικράτειας τους.

Υπάρχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας, περιθώριο για καλύτερες τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες;

Πέραν των τιμών για τις οπτικές ίνες στο οποίο ήδη αναφέρθηκα, οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες βαίνουν συνεχώς μειούμενες ακόμα και σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είναι ενεργοβόρα, ιδιαίτερα το 5G.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τη Nova από το γεγονός ότι ανήκει στον όμιλο της United; 

Το DNA της United Group είναι η καινοτομία. Η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης ΕΟΝ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έχει δημιουργηθεί εξ’ ολοκλήρου από το ερευνητικό της κέντρο, την United Cloud και σε όποιες χώρες έχει διατεθεί έχει αγαπηθεί από τους πελάτες. Η Nova αποκομίζει τα οφέλη αυτής της καινοτομίας και έχει διαθέσει μέσα σε 15 μήνες την ΕΟΝ σε περισσότερους από 300 χιλιάδες πελάτες.

Όπως έχω ήδη αναφέρει ολόκληρη η στρατηγική μας έχει χτιστεί γύρω από τις ανάγκες του πελάτη. Τον κοιτάμε στα μάτια και του προσφέρουμε ότι καλύτερο έχουμε σε προϊόντα, τιμές, εξυπηρέτηση και συνολική εμπειρία. Η συνένωση της Nova και της Wind μαζί με την τεχνογνωσία του United Group μας δίνει την κλίμακα και τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις νόρμες του κλάδου προς όφελος των πελατών.

Πώς προχωρά η διείσδυση του 5G;

Η διείσδυση στις τηλεφωνικές συσκευές είναι γύρω στο 15%, ενώ η πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο δικό μας δίκτυο είναι περίπου 70% πανελλαδικά. Οι επενδύσεις για την κάλυψη 5G συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και έχουν την δική τους βαρύτητα αφού δίνουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε πλειάδα εφαρμογών που είναι απαραίτητες για την συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Να σημειώσω εδώ ότι η Nova καταργεί το 3G στις αρχές του 2023 και απελευθερώνει φάσμα για το 4G/5G βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την εμπειρία των πελατών. Η Nova θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στην διάθεση της για να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν στους πελάτες της.