Skip to main content

Ελαΐς – Unilever Hellas: Μέρισμα 19,5 εκατ. ευρώ

Η πώληση του βραχίονα των τοματικών προϊόντων αλλά και των προϊόντων τσαγιού βελτίωσαν σημαντικά την κερδοφορία της

Στα 19,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το μέρισμα για τη χρήση 2021 που θα διανείμει η Ελαΐς-Unilever Hellas A.E. στον μητρικό όμιλο, ο οποίος διατηρεί απρόσκοπτη τη στήριξή του στην εγχώρια θυγατρική, θωρακίζοντάς τη από τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Οι εγχώριες επιδόσεις το 2021, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, υποδεικνύουν ότι η πώληση του βραχίονα των τοματικών προϊόντων αλλά και των προϊόντων τσαγιού βελτίωσαν σημαντικά την κερδοφορία της Ελαΐς-Unilever. Κατά τη χρήση 2021 τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 352,7 εκατ. ευρώ, έναντι 331,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, καταγράφοντας αύξηση 6,3%. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν στο ποσό των 38,5 εκατ. ευρώ, έναντι 16,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Ομοίως τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 36,5 εκατ. ευρώ, έναντι 13,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 20,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 72% σε σχέση με το 2020, όταν κυμάνθηκαν σε 12,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα προ φόρων αποτελέσματα της εξεταζόμενης χρήσης περιλαμβάνεται ποσό 21,8 εκατ. ευρώ ως συνολικά θετικό αποτέλεσμα των συναλλαγών που αφορούσαν την πώληση τοπικά των σημάτων τοματικών προϊόντων Pummarο και Πελαργός, καθώς και την πώληση από τον όμιλο Unilever της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας των προϊόντων τσαγιού Ekaterra, κατά το μέρος και στον βαθμό που αυτή αφορούσε την Ελλάδα, σε συνάρτηση με την κατ’ αντιστοιχία μείωση της υπεραξίας της εταιρείας ως προς τα προϊόντα των ως άνω κλάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της εταιρείας προτείνει τον σχηματισμό τακτικού αποθεματικού ποσού 1.040.000 ευρώ και τη διανομή μερίσματος 19,51 εκατ. ευρώ προερχόμενα από κέρδη χρήσης 2021.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας και διάθεσης 26 κατηγοριών καταναλωτικών προϊόντων (τρόφιμα, οικιακή και προσωπική φροντίδα) κυρίως στην ελληνική επικράτεια, ενώ εκτός Ελλάδας πραγματοποιεί πωλήσεις προς την Κύπρο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο μέσω τοπικών διανομέων. Η Unilever έχει παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη. Η δημοσίευση του ισολογισμού του 2021 στις 30/12/2022 οδήγησε και στην άρση της αναστολής καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στην οποία είχε τεθεί η εταιρεία στις 25/11/2022.