Skip to main content

Στα «parcel lockers» περνάει τώρα ο ανταγωνισμός των couriers

Σήμερα λειτουργούν πιλοτικά 58 «έξυπνες» θυρίδες των ΕΛΤΑ σε επιλεγμένα καταστήματα.

Οι αυτοματοποιημένες ταχυδρομικές θυρίδες (parcel lockers) και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η ΕΕΤΤ έως τις 10 Μαρτίου 2023. Οι θυρίδες αποτελούν έναν εύχρηστο και ασφαλή τρόπο παραλαβής/αποστολής/επιστροφής ταχυδρομικών αντικειμένων, δεδομένου ότι τοποθετούνται συνήθως σε σημεία εύκολης πρόσβασης.

Οι παραλήπτες λαμβάνουν μέσω SMS ή e-mail ειδικό κωδικό πρόσβασης με τον οποίο ξεκλειδώνουν τη θυρίδα και παραλαμβάνουν τα αντικείμενα. Επίσης, ενημερώνονται για το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Σήμερα λειτουργούν πιλοτικά 58 «έξυπνες» θυρίδες των ΕΛΤΑ σε επιλεγμένα καταστήματα, ενώ αναμένεται η προσθήκη και άλλων. Οι θυρίδες, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα εγκατασταθούν, μεταξύ άλλων, σε Λάρισα, Κομοτηνή, Πάτρα και Κόρινθο. Αντίστοιχα, η ACS, λειτουργεί 100 περίπου «έξυπνες» θυρίδες (ACS Smartpoint Lockers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νέες θυρίδες θα τοποθετηθούν σε Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Τρίκαλα και Βόλο. Αντίστοιχα, μεγάλο δίκτυο «έξυπνων» θυρίδων διατηρεί η Skroutz. Η εταιρεία διαθέτει 358 θυρίδες. Τέλος, η Box Now διαθέτει σήμερα 1.200 θυρίδες. Οι νέες πόλεις όπου προστίθενται, μεταξύ άλλων, είναι τα Ιωάννινα, η Ηγουμενίτσα, η Πάτρα, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Καστοριά, η Πτολεμαΐδα, ενώ θα πραγματοποιηθεί είσοδος και στην Κρήτη.