Από την έντυπη έκδοση
Με στόχο να κατακτήσει μερίδιο σε μια αγορά 12 δισ. δολαρίων, η Pharmathen προχωρά σε νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων. Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση στο πλαίσιο εκδήλωσης για την επέτειο των 50 χρόνων λειτουργίας της, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα 6 πρώτα προϊόντα της στην αγορά, με βάση τη νέα τεχνολογία LAI (Long Acting Injectables – Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης) την οποία έχει αναπτύξει, αποτελώντας μάλιστα το leader στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Στόχος είναι η συνεργασία με τους 10 κορυφαίους φαρμακευτικούς κολοσσούς του κόσμου.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κάτσο, ο οποίος μαζί με την αδελφή του Νέλλη Κάτσου κατέχουν σήμερα το 20% της εταιρείας, τα νέα προϊόντα και αυτά που αναμένεται να αναπτυχθούν στην ίδια «λογική» της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα διεκδικήσουν μερίδιο σε μια αγορά 12 δισ. ευρώ.
Θεωρώντας ότι ήδη κατέχουν το πλεονέκτημα της καινοτομίας στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η ελληνική εταιρεία θα σημειώσει ραγδαία αύξηση πωλήσεων. Πάντως, ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, 1 στους 4 ανθρώπους στον πλανήτη έχει χρησιμοποιήσει κάποιο φάρμακο της Pharmathen.
Έρευνα και ανάπτυξη
Όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Καδής, διευθύνων σύμβουλος της Pharmathen, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας καινοτόμου τεχνολογίας LAI θα υλοποιηθούν νέες επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, σε έρευνα αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου LAI στα όρια των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στις Σάπες Ροδόπης.
Η εταιρεία ήδη έχει επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ συνολικά για έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια επένδυε περί τα 35 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο την αναδεικνύει ως τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία που προχωρά σε αυτές τις επενδύσεις.
Μάλιστα, το ποσοστό της Pharmathen επί των συνολικών επενδύσεων της Ελλάδας σε έρευνα και ανάπτυξη προσεγγίζει το 50%.
Νέοι στόχοι
Ο κ. Καδής τόνισε ακόμη ότι πέρα από τις ΗΠΑ στόχος είναι πλέον και η κατάκτηση της Κίνας, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται συνολικά πάνω από 30 φάρμακα τα οποία είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν σε μία από τις 5 ηπείρους που ήδη έχει παρουσία.
Σημαντική για την Pharmathen ήταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια η εξαγορά του 80% του μετοχικού της κεφαλαίου από το private equity BC Partners. Μιλώντας για την επένδυση στην Pharmathen, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Νίκος Σταθόπουλος σημείωσε ότι, παρά το ρίσκο της χώρας την περίοδο που ολοκληρώθηκε (περίοδος δημοψηφίσματος και capital controls), είχε τα εχέγγυα μιας επιτυχημένης τοποθέτησης καθώς η εταιρεία βρίσκεται μεταξύ των πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενων στην Ευρώπη.
Η εξωστρέφειά της, η οποία πλέον φτάνει σχεδόν στο 100% της παραγωγής, εκμηδένισε το ρίσκο από την εγχώρια αγορά.
Επίσης σημαντικό κριτήριο αποτελεί ο γεγονός ότι η Pharmathen κατατάσσεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων ερευνητικών φαρμακευτικών στην Ευρώπη.
Είναι δε γεγονός ότι μέσα στην κρίση η Pharmathen δημιούργησε περί τις 200 νέες θέσεις εργασίας απασχολώντας σήμερα πάνω από 1.000 άτομα. Η BC Partners θα είναι αρωγός στην επεκτατική στρατηγική της εταιρείας, αν και σε περίπου δύο χρόνια λήγει επισήμως η περίοδος που κατά μέσο όρο διατηρούν τις επενδύσεις τους τα funds.
Εκτιμάται όμως ότι η BC Partners δεν αναμένεται να αποχωρήσει άμεσα, αν και αυτό εξαρτάται κυρίως από την υπεραξία που θα δημιουργηθεί από τις νέες κινήσεις, ενώ ήδη το fund έχει αποσβέσει την επένδυση αυτή, η οποία είχε ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ήδη η εταιρεία αποτιμάται σημαντικά υψηλότερα.
Το 2018 η Pharmathen πέτυχε πωλήσεις της τάξης των 190 εκατ. ευρώ, με αύξηση 20%, και EBITDA 50 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 10%, ενώ για το 2019 οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στόχος είναι να κλείσουν πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ.