Skip to main content

Πού βρίσκονται τα ακίνητα για τα Data Centers της Microsof

Στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων το σχέδιο των 976,168 εκατ. ευρώ.

Με την πρόοδο της αδειοδότησης ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της Microsoft για τη δημιουργία τριών data center στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, συνολική επένδυση προϋπολογισμού 976,168 εκατ. για 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και στις Μελέτες Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) που έχουν αναρτηθεί προς διαβούλευση, το ένα κέντρο δεδομένων (το μεγαλύτερο) του αμερικάνικου κολοσσού (σε ακίνητο με κωδική ονομασία ΑΤΗ04) θα κατασκευαστεί στα Σπάτα και τα άλλα δύο (ΑΤΗ02 και ΑΤΗ07) στο Κορωπί, σε απόσταση περίπου 9 -10 χιλ. και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.

Η δυναμικότητα του κέντρου δεδομένων στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).

Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft «Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα»  έχει ενταχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών επενδύσεων.

Από τον προαναφερόμενο συνολικό προϋπολογισμό για δέκα χρόνια, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα κείμενα για την αδειοδότηση των έργων που θα εκτελεστούν, τα 746,548 εκατ. αφορούν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς γης, της κατασκευής των κτηρίων και της προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ τα 229,620 εκατ. τις λειτουργικές δαπάνες για το προσωπικό, το κόστος για τη συντήρηση των κτηρίων και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η επένδυση θα δημιουργήσει περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Αναλυτικότερα, το ακίνητο ΑΤΗ04, ιδιοκτησία της αμερικάνικης εταιρείας, βρίσκεται στον Δήμο Σπάτων στην ευρύτερη περιοχή του «Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» και αποτελείται από δύο επιμέρους οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 84.538 τ.μ.

Το ακίνητο ΑΤΗ02, συνολικής επιφάνειας 102.039, βρίσκεται στον Δήμο Κρωπίας και συγκεκριμένα στη θέση «Μπουρμπουτσάνα», 7 χιλ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ως ιδιοκτήτες σήμερα φέρονται πολλοί ιδιώτες. Ωστόσο η Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A. – όπως είναι η ονομασία της τοπικής εταιρείας που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα ο αμερικάνικος κολοσσός – με δήλωσή της έχει συμφωνήσει την υπέρ εκείνης μετάσταση της κυριότητας (είτε με συμβόλαιο είτε με προσύμφωνο με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%).

Το τρίτο ακίνητο στο Κορωπί, ΑΤΗ07, έχει εμβαδόν 65.780 τ.μ., βρίσκεται επίσης στη θέση «Μπουρμπουτσάνα», 6 χιλ. δυτικά του αεροδρομίου και είναι ιδιοκτησία της Microsoft.