Skip to main content

Ελληνικό: Από τα μέσα του 2023 αναμένει η Lamda αξιοσημείωτα έσοδα

Περί τα 37 εκατ. ήταν στο 9μηνο τα έξοδα για το έργο

Η μεγάλη ανάπτυξη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού προχωρά με τη Lamda Development να προσδοκά εισροή αξιοσημείωτων εσόδων από τα μέσα του 2023, όπως είπαν χθες τα στελέχη της στους αναλυτές.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου της εταιρείας, η ζημιά από το Ελληνικό κατά το εξεταζόμενο διάστημα είναι 56 εκατ. ευρώ.

Περί τα 37 εκατ. ήταν στο 9μηνο τα έξοδα για το έργο (13 εκατ. η μισθοδοσία, 10 εκατ. οι δαπάνες marketing που αφορούν κυρίως την προώθηση των The Experience Park και The Experience Center και 14 εκατ. οι αμοιβές για υπηρεσίες σε τρίτους).

Από την αποτίμηση του ακινήτου υπήρξε κέρδος 11 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφεται λογιστικά δαπάνη σχετική με υποχρεώσεις, ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων της Lamda για τις αναπτύξεις που εκκινούν:

  • Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών για τον οικιστικό πύργο Riviera Tower, ενώ τον Αύγουστο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Θα είναι το πρώτο και μοναδικό κτήριο κατοικιών στην Ελλάδα που διαθέτει «χρυσή» (gold) προ-πιστοποίηση (precertification) σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα ταξινόμησης βιώσιμων κτιρίων LEED (Leadership in Energy & Environmental Design).
  • Ο Riviera Tower θα έχει 169 διαμερίσματα και έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 95% της πωλούμενης επιφάνειας. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των διαμερισμάτων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας (Φάση Α’), ανέρχονται σε περίπου 620 εκατ., με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.
  • Για τα διαμερίσματα στα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών – διαμερισμάτων (condos) στο Παράκτιο Μέτωπο, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 85% της πωλούμενης επιφάνειας. Τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των condos, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας ανέρχονται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ. Για την κατασκευή τους έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ενώ η αίτηση προέγκρισης της μελέτης για τα δύο πρώτα οικοδομικά τετράγωνα του έργου υποβλήθηκε τον μήνα που διανύουμε.
  • Αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των 28 διαθέσιμων οικοπέδων, για Βίλες (The Cove Villas) έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 90% των οικοπέδων. Τα συνολικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων, κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας εκτιμώνται σε περίπου 190 εκατ. ευρώ. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές και η διαχείριση της μελέτης και της κατασκευής από την Ελληνικό ΑΕ.
  • Για την εμπορική ανάπτυξη στην περιοχή της Μαρίνας Αγ. Κοσμά στο Παράκτιο Μέτωπο, Riviera Galleria, έχει κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος (EoI) από ενοικιαστές για το 71% του GLA (μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια) και έχουν υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για περίπου 3% του GLA. Τον περασμένο Οκτώβριο υποβλήθηκε η αίτηση για την προ-πιστοποίηση (precertification) του έργου στη «χρυσή» (gold) κατηγορία σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα ταξινόμησης βιώσιμων κτιρίων LEED. Τον ίδιο μήνα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε θετικά για το χαρακτηρισμό του Riviera Galleria ως Κτηρίου Ειδικής Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης (ένα εκ των σημαντικών προ απαιτούμενων για την αδειοδότηση).
  • Για το μεγάλο εμπορικό κέντρο στη Βουλιαγμένης, Vouliagmenis Mall, εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) έχει κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 92% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας και έχουν υπογραφεί Heads of Terms για περίπου 25% του GLA. Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% του GLA.