Skip to main content

34,8 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Παγκρήτια Τράπεζα

Από την έντυπη έκδοση 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας και το ποσό το οποίο αντλήθηκε ανήλθε σε 34,8 εκατ. ευρώ, έναντι 98,7 εκατ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει η τράπεζα. Από τα ποσά αυτά, σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ανήλθε το ποσό ασκήσεως των δικαιωμάτων των τεσσάρων τραπεζών, ενώ λίγο κάτω από 4 εκατ. ευρώ ήταν αυτά που τοποθέτησε στην τράπεζα ο εφοπλιστής Ν. Μουνδρέας, ο οποίος εξαγόρασε νωρίτερα το ποσοστό του Θ. Αγγελόπουλου στην Παγκρήτια. Να σημειωθεί πως η Lyktos Participations και ο Μιχάλης Σάλλας δεν άσκησαν τα δικαιώματα προτίμησης ως παλαιοί μέτοχοι.

Από το παραπάνω ποσό των 34,8 εκατ. ευρώ, περίπου 7 εκατ. ευρώ αποτελούν προεγγραφές.

Έως 27/10 η διάθεση

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, σύμφωνα με το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αύξησης, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε με την από 20/9/2022 απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, η διάθεση των αδιάθετων νέων μετοχών σε ειδικούς επενδυτές επρόκειτο να διενεργηθεί κατά το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου 2022. Το διοικητικό συμβούλιο, βασιζόμενο στο γεγονός ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων μετοχών, οι οποίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πιο πάνω διημέρου, και με δεδομένο ότι ο χρόνος κάλυψης από τον νόμο λήγει στις 27/10/2022, αποφάσισε χθες ότι είναι προς το συμφέρον της τράπεζας, των επενδυτών και των μετόχων να παρατείνει την περίοδο διάθεσης των αδιάθετων νέων μετοχών στις παραπάνω κατηγορίες επενδυτών έως τη λήξη της προθεσμίας κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή στις 27/10/2022. Έτσι η αύξηση θα πιστοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου του 2022, ενώ στις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση για την κάλυψη της αύξησης και την κατανομή μετοχών.

Η Παγκρήτια Τράπεζα πρέπει να αντλήσει τα 98,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τους κεφαλαιακούς δείκτες που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει το project απόκτησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα, η ολοκλήρωση του οποίου τελεί υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγχρόνως θα προχωρήσει και με τη συγχώνευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων μετά την ολοκλήρωση της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.