Skip to main content

Κερδοφόρο το εξάμηνο για τον όμιλο Ελλάκτωρ

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Θετικό τελικό αποτέλεσμα παρουσίασε ο Όμιλος Ελλάκτωρ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ζημιών πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, με την κατασκευή να εισέρχεται σε break even σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EDITDA). 

Σημαντικά αυξημένο (13%) είναι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Άκτωρ, στα 2,8 δις. τέλος Ιουνίου 2022, έναντι 2,5 δις. τον Δεκέμβριο 2021. Στο προαναφερόμενο ανεκτέλεστο περιλαμβάνονται έργα αξίας 950 εκατ. ευρώ στα οποία η κατασκευαστική εταιρεία είναι προτιμώμενος μειοδότης (μεταξύ άλλων οδικό τμήμα Βόρειας Κρήτης Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος – 153 εκατ., κατασκευή του δρόμου Καλαμάτας –Ριζόμυλος – Μεθώνης – 151 εκατ., λεωφόρου Κύμης – 103 εκατ. συν δύο έργα στη Ρουμανία – 187,3 εκατ. ευρώ). 

Για το εξεταζόμενο διάστημα οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεισέφεραν περίπου το 65% των εσόδων του κλάδου κατασκευής, ενώ αντιπροσωπεύουν το 61% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων).  

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας υπογράμμισε: «Παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις που φέρει σε όλους τους τομείς η ενεργειακή κρίση, ο Όμιλος Ελλακτωρ μετά την εξυγίανση του ισολογισμού του προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου που περιλαμβάνει τη δραστική μείωση του δανεισμού και την ανάπτυξη στους κύριους τομείς δραστηριότητάς του».

Αναλυτικότερα, η Ελλάκτωρ παρουσίασε έσοδα 479 εκατ., αυξημένα 22%, κέρδη προ φόρων 30,9 εκατ., έναντι ζημιών 47,8 εκατ. και καθαρά κέρδη 12,4 εκατ. έναντι ζημιών 54,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (οι δραστηριότητες του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λόγω της συμφωνίας με την Motor Oil, αποτελούν για τον Όμιλο διακοπείσες δραστηριότητες) το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 7,4 εκατ. ευρώ. 

Η κατασκευαστική δραστηριότητα κατέγραψε οριακή θετική λειτουργική κερδοφορία (0,1 εκατ.) έπειτα από πολλά χρόνια συσσωρευμένων ζημιών. Τα έσοδα της κατασκευής αυξήθηκαν 29% στα 244,7 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης της κατασκευής διαμορφώθηκαν σε ζημιές 3,4 εκατ. έναντι ζημιών 58,8 εκατ. τα αποτελέσματα προ φόρων ζημιές 5,9 εκατ. έναντι ζημιών 65,6 εκατ. και μετά από φόρους ζημιές 7,2 εκατ. έναντι ζημιών 66,9 εκατ. ευρώ. 

Κατά 29% αυξήθηκαν και τα έσοδα των παραχωρήσεων (126,6 εκατ.) καθώς η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους που διαχειρίζεται ο όμιλος αυξήθηκε 31%.

Το μεγαλύτερο μέρος των EDITDA του Ομίλου 116,5 εκατ. έναντι 49,9 εκατ. προέρχεται από τις παραχωρήσεις, ενώ χωρίς τις διακοπείσες δραστηριότητες η λειτουργική κερδοφορία θα ήταν 73,1 εκατ. ευρώ. 

Στον τομέα του Περιβάλλοντος έχει συμπεριληφθεί πρόβλεψη ύψους 9,1 εκατ. ευρώ που αφορά τη δραστηριότητα της παραγωγής ενέργειας. 

Τα ταμειακά διαθέσιμα (ταμείο και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού)  συμπεριλαμβανομένων των διαθεσίμων των περιουσιακών στοιχείων κατεχομένων προς πώληση ύψους 43 εκατ., μειώθηκαν στα 458 εκατ. από 470 εκατ. στις 31.12.2021, κυρίως λόγω της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων. 

Ο καθαρός δανεισμός, εξαιρουμένου του Μορέα (δάνεια χωρίς αναγωγή 414,5 εκατ. και καταθέσεις 29,9 εκατ.), διαμορφώθηκε σε 576 εκατ. εκ των οποίων 367 εκατ. αφορούν σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες, έναντι 578 εκατ. ευρώ. 

Το συνολικό χρέος στο τέλος του 2ου τριμήνου διαμορφώθηκε 1.418 εκατ., μειωμένο 3%.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσφορά της Ελλάκτωρ, έως 21 Σεπτεμβρίου, για αγορά με μετρητά των ομολογιών (με επιτόκιο 6,375%) λήξης 2024, σε τιμή 101% του συνολικού κεφαλαίου συν τους δεδουλευμένους τόκους. 

Η Ελλάκτωρ θα χρηματοδοτήσει την αγορά των ομολογιών με χρηματοδοτικές διευκολύνσεις που έχουν ήδη δεσμευτεί από τοπικές τράπεζες σε συνδυασμό με υπάρχοντα μετρητά.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε θετικό επίπεδο στα 42,3 εκατ. εκ των οποίων τα 12,6 εκατ. αφορούν στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, έναντι λειτουργικών εκροών ύψους 1,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2021.