Skip to main content

ΣΕΒ: Nέα εποχή φέρνει η επανεκλογή του Δημ. Παπαλεξόπουλου

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Με στόχο να αποτυπωθεί η βασική φιλοσοφία των βιομηχάνων, αυτή του διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτείας, αλλά και της επιδίωξης ευρύτερων συναινέσεων σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας και με βασικό μήνυμα «Μαζί ανοίγουμε δρόμους», πραγματοποιείται την Τετάρτη, 15 Ιουνίου, η φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

 Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του νέου Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, όπου με ομόφωνη απόφαση αναμένεται να προταθεί η επανεκλογή του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου ως προέδρου του Δ.Σ.

 Ωστόσο, στην Συνέλευση αναμένονται αλλαγές που θα βάλουν πλέον τον Σύνδεσμο στο κλίμα της εποχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται μία σημαντική αύξηση στη συμμετοχή γυναικών στα όργανα και το Δ.Σ., καθώς επίσης και ένα άνοιγμα πρoς τη νεοφυή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Σκοπός της διοίκησης του Συνδέσμου είναι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο να λάβει θέση δίπλα στο «παλαιό» επιχειρείν το νέο, το οποίο εξελίσσεται πλέον σε υπολογίσιμο μέγεθος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο Δ.Σ. του Συνδέσμου αναμένεται η είσοδος τριών γυναικών επιχειρηματιών, ενώ για πρώτη φορά η κα Ιουλία Τσέτη της UniPharma, που σήμερα είναι μοναδική αιρετή γυναίκα στο Δ.Σ., αναμένεται να αναβαθμιστεί αναλαμβάνοντας την θέση της γενικήs γραμματέα. Eπίσης, πρόεδρος της φετινής Γενικής Συνέλευσης ορίστηκε η επιχειρηματίας κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, που εκπροσωπεί μια ιστορική, ελληνική επιχείρηση του κλάδου των τροφίμων, με ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα και δυναμική παρουσία στη διεθνή αγορά, οποία φέτος έκλεσε 100 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην ελληνική οικονομία.

Όπως έχει αποφασισθεί, θα προταθεί στην Συνέλευση σημαντική αύξηση τηςσυμμετοχής των γυναικών στο Γενικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα προβλέπεται είσοδος 14 γυναικών. Βέβαια ο αριθμός σε σχέση με τη συνολική εικόνα, αφού στο Γενικό Συμβούλιο εκλέγονται 90 μέλη, είναι μικρός, ωστόσο είναι σημαντικός καθώς είναι πρώτη φορά που θα υπάρξει σε αυτό τον βαθμό γυναικεία συμμετοχή.  

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στο Γενικό Συμβούλιο θα είναι σημαντικές, καθώς θα υπάρξει σημαντική ανανέωσή του με αρκετά νέα πρόσωπα. Ειδικότερα, θα συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι από εταιρείες τεχνολογίας/startups και 15 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την Περιφέρεια. Συνολικά στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και ειδικότερα από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληvικής οικονομίας, με έντονη την παρουσία της βιομηχανίας/μεταποίησης που ξεπερνά το 40%. Η στροφή προς το νέο επιχειρείν ήταν μεταξύ των επιδιώξεων της ηγεσίας του ΣΕΒ, η οποία προέταξε το ζήτημα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με 83 καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας την τελευταία διετία να έχουν γίνει μέλη του Συνδέσμου.

 Η φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης θα μιλήσει στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Tσίπρας. θα ακολουθήσει αργά το απόγευμα Ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την οποία αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ τους για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ σήμερα εκπροσωπεί τις πιο σύγχρονες και οργανωμένες επιχειρήσεις της χώρας που παράγουν περισσότερο από το 40% της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας. Τα μέλη του είναι επιχειρηματίες που προέρχονται από όλους τους κλάδους και μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αντιπροσωπεύουν το 12% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το 41% των εταιρικών κερδών, το 27% των εσόδων από φόρους νομικών προσώπων, το 20% των αμοιβών και το 24% των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα. Τα νέα μέλη του ΣΕΒ αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία διετία, με την προσθήκη 170 επιχειρήσεων, με το σύνολο των μελών του να ανέρχεται σε περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις.