Skip to main content

Ουκρανική κρίση: Πόσο θα επηρεάσει την ελληνική ένδυση – κλωστοϋφαντουργία

Περιορισμένες είναι οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τη Ρωσία και την Ουκρανία στους κλάδους ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοιμου Ενδύματος Ελλάδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο Σύνδεσμος, οι εξαγωγές προς την Ρωσία το 2021 ήταν σε αξία 2,4 εκατ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία και 1,8 εκατ. ευρώ στην ένδυση. Αντίστοιχα οι εξαγωγές στην Ουκρανία ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία και σε 0,5 εκατ. ευρώ στην ένδυση. Η συνολική αξία των εξαγωγών και στις δύο χώρες αντιστοιχεί μόνο στο 0,3% των εξαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας.

Πολύ χαμηλή είναι επίσης και η αξία εισαγωγών από τις δύο χώρες, αφού το 2021 ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ για το σύνολο της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας από την Ρωσία και σε 0,4 εκατ. ευρώ από την Ουκρανία.

Συνεπώς, όπως εκτιμά ο ΣΕΠΕΕ, οι άμεσες επιπτώσεις του πολέμου δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές δεδομένου του μικρού μεγέθους των δύο αγορών για τον κλάδο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, οι έμμεσες επιπτώσεις θα είναι σαφώς σημαντικότερες αφού επηρεάζεται η κατανάλωση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα η αύξηση του κόστους των καυσίμων, της ενέργειας και των πρώτων υλών επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και οδηγούν σε περιορισμό των δαπανών για είδη μόδας.

naftemporiki.gr

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr