Skip to main content

Ανάκαμψη με «μεθυστικές» επιδόσεις από την Diageo Hellas

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

«Κερασμένα» έσοδα στην αγορά των αλκοολούχων ποτών «πρόσφερε» το περσινό τουριστικό ρεύμα, με τις επιδόσεις της Diageo Hellas να ενισχύονται στο δεύτερο μισό του 2021 με ρυθμό πάνω από 40%. Η εξέλιξη αυτή δύναται να οδηγήσει ακόμα και στην επίτευξη προ Covid επιδόσεων στην τρέχουσα χρήση που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022.

Στο πρώτο μισό, ωστόσο, της περσινής χρονιάς το lockdown στην εστίαση «κόστισε» στο σύνολο της κατηγορίας των αλκοολούχων ακριβά, με την πτώση στην κατανάλωση να αγγίζει το 30%. Σε ό,τι αφορά την Diageo, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού για τη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2021, η δυναμική των εσόδων κρατήθηκε σε σταθερά επίπεδα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η εταιρεία, οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν δραματικές για τα αλκοολούχα ποτά, των οποίων οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση πάνω από 30% το 2021. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 (Ιανουάριος – Απρίλιος) το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, cafe bars, εστιατόρια κ.ά.), στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε, τελώντας σε lockdown. Από τον Μάιο, με το σταδιακό και υπό περιορισμούς άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών εμφανίζεται να ανακάμπτει. Η εταιρεία, ενώ έκλεισε τη χρήση (1/7/2020-30/6/2021) στα ίδια επίπεδα πωλήσεων σε σχέση με την προηγούμενη, το πρώτο εξάμηνο μετά τη λήξη της χρήσης είχε ραγδαία αύξηση, πάνω από 40% επί των πωλήσεων εν συγκρίσει με το περσινό αντίστοιχο εξάμηνο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της χρήσης που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021, αυτές κρίνονται ικανοποιητικές δεδομένων των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, αφού μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Diageo εμφάνισε ενισχυμένη κερδοφορία και βελτίωση της καθαρής θέσης. Ειδικότερα, στη χρήση 1/7/2020 – 30/6/2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εμφάνισε οριακή αύξηση 0,4%, στα 50 εκατ. ευρώ, χωρίς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνεύματος. Στον βαθμό που υπολογιστεί και ο ΕΦΚ, τότε ο τζίρος διαμορφώνεται στα 97 εκατ. ευρώ έναντι 91 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα που καταγράφηκε κατά την εξεταζόμενη χρήση στα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν στα 3,32 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019/2020. Ομοίως και τα αποτελέσματα προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε κέρδη ύψους 3,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά αποτελέσματα, αυτά ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 234,8 χιλ. ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας το 2018 να προχωρήσει σε οικονομικό «νοικοκύρεμα» μέσω της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 17,7 εκατ. ευρώ με σκοπό τον ισόποσο μερικό συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών, το πρόσημο της κερδοφορίας της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου της Diageo διατηρείται θετικό.

Παράλληλα, στην εξεταζόμενη χρήση η εταιρεία, ενισχύοντας τα αποτελέσματα εις νέον, βελτίωσε την καθαρή θέση κατά 12%, στα 20,4 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την εικόνα των υποχρεώσεων, αυτές διευρύνθηκαν σημαντικά στον τομέα των εμπορικών υποχρεώσεων, γεγονός που οδήγησε σε συνολικό «άνοιγμα» ύψους 23,6 έναντι 13,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Οι επιδόσεις αυτές οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην απόφαση για πρόταση διανομής μερίσματος από τα καθαρά κέρδη της χρήσης -μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού- ποσού 2,3 εκατ. ευρώ.