Skip to main content

«Τρέχει» η δημόσια πρόταση για την Τιτάν

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Τη συναίνεση των μετόχων (θεσμικών και μη) που έχουν στην κατοχή τους περίπου τις μισές μετοχές της σημερινής Τιτάν θα πρέπει να εξασφαλίσει η Titan Cement International S.A. -στην οποία σήμερα συμμετέχουν τα μέλη της οικογένειας που ίδρυσε την τσιμεντοβιομηχανία το 1911-, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός της για τη μεταφορά της έδρας της και την εισαγωγή της μετοχής της στο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό και πληροφοριακό δελτίο που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η δημόσια πρόταση αφορά την απόκτηση όλων των μετοχών της δημόσιας πρότασης, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της δημόσιας πρότασης, ανέρχονταν σε α) 57.490.607 κοινές μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ποσοστό περίπου 74,60% του συνολικού κοινού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τιτάν, και β) 7.541.344 προνομιούχες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε ποσοστό περίπου 99,64% του συνολικού προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της Τιτάν.

Ωστόσο, εκτός από 18,6% των μετοχών που κατέχουν τα ιδρυτικά μέλη της τσιμεντοβιομηχανίας και τα οποία ίδρυσαν την Titan Cement International (η οποία και κάνει τη δημόσια πρόταση), οι ίδιες μετοχές είναι το 5,61%, ενώ ποσοστό 9,98% κατέχει το ίδρυμα σχετιζόμενο με τα ιδρυτικά μέλη της οικογένειας. Ακόμη, η ΕΔΥΒΕΜ (εταιρεία επίσης συνδεόμενη με τους ιδρυτές της Τιτάν) κατέχει ποσοστό περίπου 15,13% των μετοχών Τιτάν και περίπου 11,16% των δικαιωμάτων ψήφου και έχει δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία της δημόσιας πρότασης.

Υπενθυμίζεται ότι η Περίοδος Αποδοχής της δημόσιας πρότασης άρχισε στις 27.12.2018 και λήγει στις 25.01.2019.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης έχει οριστεί για τις 28 Ιανουαρίου, η παράδοση των νέων μετοχών για όσους αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση στις 30 Ιανουαρίου, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της Titan Cement στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων θα ξεκινήσει 31 Ιανουαρίου.

Έγγραφη δήλωση
Οι μέτοχοι που θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση δύνανται να απευθυνθούν υποβάλλοντας έγγραφη δήλωση αποδοχής στα υποκαταστήματα της Alpha Bank. Εναλλακτικά, μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τον χειριστή του λογαριασμού αξιών τους (δηλ. την τράπεζα, την εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή άλλου τύπου επιχείρηση επενδύσεων με την οποία συνεργάζονται) ώστε να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες. 

Η Titan Cement προσφέρει μία μετοχή της για κάθε μία κοινή μετοχή, και μία μετοχή για κάθε μία προνομιούχο μετοχή. Η νέα εταιρεία θα αναλάβει την καταβολή των δικαιωμάτων υπέρ της Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΛΚΑΤ), τα οποία επιβάλλονται για την καταχώρηση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των προσφερόμενων μετοχών. 
Μέτοχοι οι οποίοι αποδέχονται τη δημόσια πρόταση θα δικαιούνται να επιλέξουν να λάβουν, για κάθε μία προσφερόμενη μετοχή, μία μετοχή της Titan Cement τηρούμενη σε λογιστική μορφή μέσω του Euroclear Βελγίου ή μία μετοχή της στο ΣΑΤ μέσω της ΕΛΚΑΤ.

Τουλάχιστον 90%
Όπως αναφέρεται στο Πληροφορικό Δελτίο, η διατήρηση της ισχύος της δημόσιας πρότασης προϋποθέτει ότι, κατά τη λήξη της περιόδου αποδοχής, θα έχουν προσφερθεί στον προτείνοντα τουλάχιστον οι κοινές μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Tιτάν, και οι προνομιούχες που αντιστοιχούν στο 90% του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της. 

Εάν, κατά τη λήξη της περιόδου αποδοχής, θα έχει προσφερθεί στην Titan Cement τουλάχιστον ο ελάχιστος αριθμός μετοχών εντός τριών μηνών θα ασκήσει το δικαίωμά της να απαιτήσει από: α) όλους τους εναπομείναντες κατόχους τη μεταβίβαση όλων των κοινών μετοχών τους με αντάλλαγμα, κατ’ επιλογήν του κατόχου, είτε μία μετοχή της νέας εταιρείας για κάθε μία κοινή μετοχή, είτε ποσό 21,05 ευρώ ανά μία μετοχή, και β) όλους τους εναπομείναντες κατόχους προνομιούχων μετοχών τη μεταβίβασή τους με αντάλλαγμα είτε μία μετοχή της νέας εταιρείας για κάθε μία προνομιούχο μετοχή, είτε 17,65 ευρώ για κάθε μία μετοχή της Τιτάν.
Με ισχύ από την 15η Οκτωβρίου 2018, η διοίκηση της Titan Cement ασκείται από την Κύπρο, ενώ η καταστατική της έδρα παραμένει στο Βέλγιο.