Skip to main content

Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ πληγέντων της Thomas Cook

Από την έντυπη έκδοση

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διαδικασία αναστολής καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία Thomas Cook Group PLC καθορίζει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με την απόφαση (Α.1447/2-12-2019): 

1. Οι υποκείμενοι στον ΦΠΑ οι οποίοι κατά το διάστημα από 1ης.1.2019 έως 30.9.2019 πραγματοποίησαν φορολογητέες εκροές με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC» που υπερβαίνουν το 25% των συνολικών εκροών τους για το ίδιο διάστημα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αναστολής καταβολής ΦΠΑ υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επόμενες παραγράφους.

Η αίτηση αναστολής καταβολής ΦΠΑ μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε έως 31.3.2020 στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που αφορά η αίτηση αναστολής και θα πρέπει να αναφέρεται σε ποσά που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ φορολογικών περιόδων 8ου και 9ου μήνα 2019 ή 3ου τριμήνου 2019, κατά περίπτωση και αναλόγως του συστήματος τήρησης των λογιστικών αρχείων/βιβλίων (διπλογραφικά, απλογραφικά). 

2. Με την αίτηση πρέπει να συνυποβληθεί αρχείο που θα περιλαμβάνει:

α. τις εκροές της περιόδου 1.1.2019 έως 30.9.2019 αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά,

β. τις εκροές της περιόδου 1.1.2019 έως 30.9.2019 με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά, καθώς και κατάσταση των αντίστοιχων τιμολογίων,

γ. το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στις εκροές με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά.
Για τον υπολογισμό του ποσοστού για τη χορήγηση ή μη της αναστολής λαμβάνεται υπόψη η σχέση/αναλογία των φορολογητέων εκροών με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» το διάστημα 1.1.2019 έως 30.9.2019 προς το σύνολο των εκροών του διαστήματος 1.1.2019 – 30.9.2019, όπως αυτές αναγράφονται στον κωδικό 311 της δήλωσης ΦΠΑ των οικείων φορολογικών περιόδων, επί 100 [(εκροές με την επιχείρηση «Thomas Cook Group ΡLC»/σύνολο εκροών) * 100].

3. Ο ανωτέρω υπολογισμός θα διενεργείται με βάση το αρχείο που θα έχει συνυποβληθεί με την αίτηση αναστολής χωρίς περαιτέρω επαληθεύσεις.

Υπολογισμός δικαιούμενου ποσού για αναστολή καταβολής και διαδικασία χορήγησης αυτής

4. Η αναστολή καταβολής του φόρου θα χορηγείται επί του βεβαιωμένου ποσού των φορολογικών περιόδων 8ου και 9ου μήνα 2019 ή του 3ου τριμήνου 2019, για τους υποκείμενους με διπλογραφικά βιβλία και αυτούς με απλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, και κατά ποσοστό που ισούται με το ποσοστό που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της προϋπόθεσης της παραγράφου 2 του άρθρου εβδόμου της από 30.9.2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το ποσό για το οποίο θα χορηγείται η αναστολή καταβολής θα προκύπτει από τον υπολογισμό του ποσού προς καταβολή της δήλωσης ΦΠΑ της οικείας φορολογικής περιόδου επί του ποσοστού των φορολογητέων εκροών με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» το διάστημα 1.1.2019 έως 30.9.2019 προς το σύνολο των εκροών του διαστήματος 1.1.2019 -30.9.2019 [προς καταβολή ποσό φορολογικής περιόδου * (εκροές με την επιχείρηση «Thomas Cook Group ΡLC»/σύνολο εκροών) * 100)].

5. Για τη χορήγηση της αναστολής, θα εκδίδεται απόφαση του προϊσταμένου ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης ΦΠΑ (η απόφαση του προϊσταμένου θα συμπληρώνεται με βάση συνημμένο «Υπόδειγμα» που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ). Στην εν λόγω απόφαση θα αναγράφονται ρητά το ποσό και τα λοιπά στοιχεία βεβαίωσης του φόρου για τον οποίο χορηγείται η αναστολή, καθώς επίσης και το χρονικό διάστημα της αναστολής, κατά το οποίο δεν επιβάλλονται οι αναλογούντες τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

Η απόφαση αναστολής θα κοινοποιείται στον υποκείμενο στον φόρο από το Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους και θα αποστέλλεται αμελλητί στον αρμόδιο για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Προϊστάμενο ΔΟΥ/Ελεγκτικού Κέντρου για την άμεση καταχώρησή της στο υποσύστημα του τμήματος Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξης.
Τυχόν τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής για το ποσό που έχει ανασταλεί υπολογίζονται μετά τη λήξη της προθεσμίας αναστολής, ήτοι από 1ης/4/2020.