Skip to main content

Συνεργασία: Η Παπαστράτος PMI θέλει ελληνικά καπνά

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Στην ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας με τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς και το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αγορά αυξημένων ποσοτήτων ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου προσανατολίζεται η Παπαστράτος Phillip Morris International. Η συγκεκριμένη συνεργασία είχε ξεκινήσει το 2013 και φέτος ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο της. Οπως τονίζει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της Παπαστράτος PMI Ιάκωβος Καργαρώτος, «το σύμφωνο συνεργασίας του 2013 που ολοκληρώνεται φέτος ήταν αποδοτικό τόσο για την εταιρεία όσο κυρίως και για τους καπνοπαραγωγούς, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την ανανέωσή του. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν έχουν προσδιοριστεί ούτε ο χρόνος ισχύος της νέας συμφωνίας -εάν θα είναι τριετής όπως η προηγούμενη ή ετήσια- ούτε το επιπλέον ποσοστό των ποσοτήτων καπνού που προτίθεται να αγοράσει η εταιρεία – με βάση την προηγούμενη συμφωνία, το επιπλέον ποσοστό ανερχόταν στο 20% για την τριετία 2013-2015 και η αξία των αγορών αυτών υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος του καπνού ήταν από τους πρώτους που ακολούθησε το μοντέλο της συμβολαιακής καλλιέργειας, προσφέροντας σημαντική σταθερότητα στους Ελληνες καπνοπαραγωγούς καθώς επίσης και πιο ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες εργασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο μοντέλο καλλιέργειας.

Υπάρχουν προοπτικές

Σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, «είναι στρατηγική απόφαση της Παπαστράτος PMI να υπερασπιστούμε την επένδυσή μας στην Ελλάδα με όλους τους πόρους που διαθέτουμε. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα ως καπνοπαραγωγός χώρα έχει μέλλον και σε αυτή τη βάση προχωρούμε το επιχειρηματικό μας πλάνο. Στόχος μας είναι να είμαστε καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί. Η στρατηγική μας βασίζεται στον περιορισμό του κόστους με τη βελτίωση της παραγωγής -μέσω της εκπαίδευσης και των ενημερώσεων των καπνοκαλλιεργητών για τη βιωσιμότητα της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας- στην καλύτερη απόδοση της εργασίας των μονάδων μας και στην ενίσχυση της κερδοφορίας μας». Από το 2003 μέχρι και σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει επενδύσεις στην Ελλάδα περίπου 700 εκατ. ευρώ και από το 2014 έχει ενισχύσει την παραγωγική της δυναμική με επτά νέες γραμμές και με μια νέα μονάδα επεξεργασίας καπνού. Επίσης οι αποθήκες της Παπαστράτος στο Αγρίνιο έχουν μετατραπεί σε πανευρωπαϊκό logistics hub της PMI για τα καπνά ανατολικού τύπου. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει τις εξαγωγές της από την Ελλάδα από 15% σε 20%, διεισδύοντας παράλληλα σε νέες αγορές. Μέχρι στιγμής εξάγει σε 30 χώρες και το μερίδιο αγοράς της στην ελληνική αγορά υπολογίζεται στο 40%. Η συμβολή της Παπαστράτος στα κρατικά έσοδα (ΕΦΚ και ΦΠΑ) ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο και αντιστοιχεί στο 2,5% του τακτικού προϋπολογισμού. Παράλληλα ολοκλήρωσε από το 2009-2014 προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με τη διοίκηση της Παπαστράτος PMI, για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων δεν υπάρχει μόνο μία λύση. Απαιτείται πακέτο μέτρων, σταθερό φορολογικό σύστημα, καλύτερος συντονισμός των διωκτικών εμπλεκόμενων αρχών, συστήματα ιχνηλασιμότητας, συνεργασία με άλλα κράτη, αλλά και αυστηροποίηση του νόμου και των ποινών.

Δεν αντέχει νέο φόρο ο κλάδος

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Παπαστράτος PMI, ο κλάδος των καπνικών ειδών είναι από τους υπερφορολογημένους κλάδους, γεγονός που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση. Τόσο η υπερφορολόγηση όσο και η οικονομική κρίση επέφεραν σημαντικό πλήγμα στη νόμιμη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα, που έχει χάσει το 50% του μεγέθους της. Από την άλλη πλευρά η ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων σε 20% το 2014 από 3% το 2009 του συνόλου των τσιγάρων στην αγορά, έχει περιορίσει τα έσοδα τόσο των καπνοβιομηχανιών όσο και του κράτους, ενισχύοντας άλλα παράνομα ταμεία και δράσεις.